"Даний наказ йому на ... Схід"

Вівторок, 10 грудня 2002, 19:00
Прем'єр-міністр Віктор Янукович повернувся з Москви вочевидь задоволеним: чергові кроки зроблені на шляху розбудови міжнародного газотранспортного консорціуму, оголошено про намір до 2003 року підписати угоду про вільну торгівлю між двома країнами, покладено неофіційний початок Року Росії в Україні. Проте, чи поталанило в російській столиці Януковичу-людині?

До Москви їздили "три українські богатирі" – президент Кучма, голова адміністрації гаранта Віктор Медведчук та новоспечений прем'єр Віктор Янукович. І якщо сліди Кучми в Росії, мабуть, вже в жодного не викликають зайвих емоцій, а Медведчук – той повсюдно слідує за "шефом" у розстібнутому піджаку ніби тінь, то Янукович – фігура на політичному небосхилі України нова. Тому й зацікавленість його появою в Москві - підвищена.

Бі-Бі-Сі навіть відзначило, що попри весь офіціоз переговорів Кучми з президентом Путіним та прем'єром Михайлом Касьяновим, а також підписання низки угод у сфері енергетики, торгівлі та транспорту, неформальною стороною візиту українських лідерів була московська "презентація" нового українського прем'єра Януковича.

Це підтвердив російський прем'єр Касьянов. Коментуючи відвідини новоспеченого колеги з України, він заявив: "Важливо було познайомитися, подивитися один одному в очі"…

Чи вдалося Януковичу своїм донецьким поглядом "рецидивіста" прихилити сильних російських мужчин – Володимира Путіна, Олександра Волошина чи Михайла Касьянова?

Відповідь на це запитання тим більш важлива, що в Януковича шансів бути представленим самим президентом України десь в іншій країні, зокрема західній, немає зовсім. Навіть російські видання відверто зазначають, що тепер за кордоном для Кучми відчиненими залишилися тільки двері Москви – того-то він й почастішав з візитами до Росії. "Независимая газета" навіть припустила, що в російській столиці Кучмі значно комфортніше, ніж вдома.

Проте повернімось до Януковича. "Время новостей" відзначило, що перше рандеву глав урядів України та Росії "відбулося дуже емоційно. Підбиваючи його підсумки, український прем'єр блаженно розтікшись у посмішці зазначив, що пан Касьянов був незвично, по-доброму налаштований".

"Независимая газета" за результатами оглядин Януковича дійшла висновку, що наступного року роль найпершої особи на переговорах з Кремлем відіграватиме саме він, а Кучма в найкращому випадку буде вимушений задовольнятися роллю весільного генерала.

Водночас журналіст московського бюро Радіо "Свобода" Віталій Портніков вважає, що в Януковича в Україні є суперник, який тьмарить очі російській політичній еліті та може ще надовго залишитися там у фаворі. В інтерв'ю "Громадському радіо" Портніков зазначив: "Волошин - є людиною, яка безпосередньо співпрацює з групою Віктора Медведчука. І навряд чи для нього Віктор Янукович є тією людиною, яка може конкурувати з цією групою. Маємо розуміти, як розподіляються зони впливу. Та група, яку представляє Олександр Волошин - сімейна група Бориса Єльцина, яка фактично контролює російське політичне життя - вона співпрацює з групою Віктора Медведчука. Наскільки вдасться донецькій групі переключити увагу - це є серйозне питання економічного характеру, і - це питання з економічної точки зору вирішує уже не Олександр Волошин, а Михайло Касьянов".

Для того, щоб привернути увагу до своїх "донецьких очей", на думку Портнікова, Януковичу та його команді "потрібно стати домінуючим економічним і політичним кланом в країні, яку вони можуть запропонувати Росії на розділ".

Портніков навіть надав кілька рекомендацій Януковичу з тим, щоб останній "без синців" пройшов шлях на московську гору: "Треба, щоб не було конкурентів, які будуть виступати з власними інтересами. Ці групи повинні бути приборкані або взагалі залишити економічну й політичну сцену України. Коли Віктор Янукович або Ринат Ахметов, або хтось інший з представників донецької групи, приїде до Олександра Волошина й Михайла Касьянова, і чітко їм скаже, що зараз ані сім'я Леоніда Кучми (і Віктор Пінчук в тому числі), ані угруповання Віктора Медведчука і Григорія Суркіса, ані ті бізнесмени, які фінансують Віктора Ющенка, ані фінансово-промислова група, яка сьогодні пов'язана з інтересами Юлії Тимошенко, жоден з тих фінансово-промислових кланів партії влади України не впливає на українську економіку і політику - тоді до Віктора Януковича будуть придивлятися прихильніше".

До речі, в Росії прихильність Януковичу не завадить. Тепер йому, мабуть, доведеться працювати за двох. "НГ" передрікає, що на Кучму на батьківщині чекають нелегкі будні, ускладнені борговими проблемами країни та відсутністю надійної президентської команди.

Останній фактор, як вважає "НГ", непрямо підтвердило призначення на ключову посаду голови ДПАУ Юрія Кравченка, якого свого часу було звільнено з посади міністра внутрішніх справ у зв'язку з підозрами у причетності до "справи Гонгадзе". "Підозри існують до цього часу, але президент, очевидно, не знайшов у своєму оточенні людину, якій би довіряв так само, як і скомпрометованому Кравченку. Наперед можна сказати, що Захід відповість на це призначення більш жорстким ставленням до українського президента, який в черговий раз підтвердив свої тісні стосунки з "темними особистостями", - зазначає "НГ".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування