Росія хоче мати свої заводи й політиків в Україні, і не хоче Ющенка

Середа, 11 грудня 2002, 10:10
На взаємини Росії із Заходом впливатиме, як Москва вирішить поводитися із своїми сусідами, колишніми республіками СРСР, вважає відомий вашингтонський аналітик з Інституту стратегічних і політичних досліджень Володимир Сокор. Він додає, що Кремль переслідує в Україні п'ять цілей.

Як прокоментував Сокор українській службі радіо "Свобода", перше, що шукає Росія в Україні – це приватизація українських підприємств, "особливо в енергетичній галузі, російськими напівдержавними компаніями, причому щоби росіяни мали привілеї у тендерах".

"Друге – Кремль хоче впливати на склад українського уряду". Це особливо було помітно, зазначає Сокор, коли Путін домігся відставки міністра закордонних справ Бориса Тарасюка та віце-прем`єра Миколи Жулинського, або коли Москва та Київ скоординували свої правові зусилля проти віце-прем`єра Юлії Тимошенко.

"Третя мета Путіна полягає у можливості впливати на результати виборів, як це було під час парламентських виборів, коли Кремль найняв дорогих консультантів для обслуговування українських партій, а також використовував російські державні телеканали для нападів на небажаних українських політиків", - зазначає експерт.

Четверте прагнення Путіна в Україні – впливати на формування парламентської більшості, "до якої не повинні увійти реформаторські, прозахідні сили, але яка б об’єднала корумповані олігархічні групи, пов’язані з Росією".

"І нарешті, п’ята мрія російського президента, щоби не допустити найпопулярнішого в Україні політика Віктора Ющенка до президентства після Леоніда Кучми", - каже Володимир Сокор.

Володимир Сокор також тлумачить і політичне гасло "До Європи разом із Росією": воно означає, що "Україна не має права використовувати свій європейський вибір сама, без Росії". "Тобто європейський вибір України діятиме допоки це буде вигідно Кремлю; гасло також означає, що Україні слід прив’язати свої інтереси і своє майбутнє до російського", - зазначив експерт в інтерв'ю радіо "Свобода".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування