Опозиція обіцяє захищати "парламентаризм" та демократію від нападок Кучми

Середа, 11 грудня 2002, 11:25
Фракція комуністів у парламенті називає підписання політичної угоди між коаліційним урядом і більшістю змовою і заявляє про намір вдатися до всіх засобів "для захисту парламентаризму і демократії в Україні".

З такою заявою з трибуни парламенту в середу виступив лідер фракції КПУ Петро Симоненко. Він назвав підписання політичної угоди "змовою між політичними фарисеями, що виходили зі своїх меркантильних, корпоративних інтересів".

За словами Симоненка, підписання цього документа ознаменувало "силовий переділ результатів парламентських виборів, черговий державний переворот, проведений з метою збереження політичного режиму, що уособлює Леонід Кучма і його наскрізь корумповане оточення". Лідер фракції підкреслив, що підписання угоди фактично означає "узурпацію законодавчої влади".

Лідер КПУ заявив, що фракція, діючи в рамках Конституції і законів України, вдасться до будь-яких засобів для "забезпечення парламентаризму і демократії в Україні".

Фракція Соцпартії наполягає "на реальних кроках" з боку президента і Верховної Ради стосовно зміни системи влади, заявив із трибуни парламенту член фракції Станіслав Ніколаєнко.

За словами депутата, останні події в Україні, зокрема, підписання політичної угоди між урядом і парламентом, "переконують нас у нещирості заяв президента про політичну реформу", а також турботу про громадян України.

Депутат відзначив, що соціалісти продовжують боротьбу в рамках акції "Повстань, Україно!". Ніколаєнко також заявив, що фракція Соцпартії пропонує ввести звання "почесний зрадник" для народних депутатів, які більше двох разів переходили з фракції у фракцію.

Тим часом, за словами Олександра Турчинова, фракція БЮТ має намір порушити питання про недовіру Вищій раді юстиції у випадку обмеження цією організацією діяльності судді Юрія Василенка, який прийняв рішення про порушення кримінальної справи проти Кучми.

Виступаючи перед депутатами, Турчинов відзначив, що БЮТ має намір ініціювати питання про недовіру Вищій раді юстиції у випадку, якщо цей орган буде приймати будь-які кроки щодо обмеження діяльності і професійних повноважень судді Василенка.

За словами Турчинова, на сьогоднішній день в Україні "системно і послідовно відбувається державний переворот". "Проходить відверта, аморальна ревізія волевиявлення народу і знищення парламентаризму шляхом підкупу, залякування і шантажу народних депутатів", - підкреслив він.

Одним з фактів, що підтверджують це, є, на думку Турчинова, "безпрецедентне цькування за допомогою кишенькової Вищої ради юстиції судді Василенка", який порушив судову справу проти Кучми.

"Система взялася за знищення людини", - заявив депутат, додавши, що "виконується відкрите політичне замовлення - суддю Василенка намагаються позбавити законного права на судочинство, дискредитувати і змусити мовчати".

Як повідомлялося, Василенко порушив дві кримінальні справи стосовно Кучми. Генпрокуратура назвала постанову Василенка незаконною, і попросила її скасувати. Вища рада юстиції України, за пропозицією свого члена Валерія Євдокимова відкрила виробництво стосовно судді Василенка у зв'язку з порушенням присяги судді. Після перевірки ВСЮ ухвалить рішення або закрити дане виробництво стосовно Василенка, або внести у Верховну Раду України пропозицію про звільнення його з займаної посади.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...