Погана новина - до 2007 року українців поменшає, добра новина - ...

Середа, 11 грудня 2002, 12:55
До 2007 року в Україні залишиться неповних 47 мільйонів населення, а постійні струси на політичному олімпі у зв’язку із непевною позицією президента України та триваючим пошуком наступника після президентських виборів 2004 року, призведуть до того, що іноземні інвестори і надалі обходитимуть Україну стороною.

Про це йдеться у прогнозі британської дослідницької компанії Economist Intelligence Unit щодо розвитку України до 2007 року, повідомляє Радіо Свобода.

Англійські вчені вважають, що падіння виробництва в Україні у найближчі п’ять років уже не буде, і її економіка зростатиме на стабільному рівні 4-5% за рік. Макроекономічна стабільність, яка, на думку британських експертів, теж уже стала нормою життя в Україні, сприятиме зростанню внутрішнього попиту та відносній податковій дисципліні. І хоча інфляція пришвидшиться після рекордно низьких цьогорічних цифр, її стримуватимуть досить стабільний обмінний курс та розумна жорсткість монетарної політики.

Аналітики компанії Economist Intelligence Unit передбачають, що валовий внутрішній продукт України зросте за 5 років на понад 20%, і становитиме понад 70 мільярдів гривень.

Гривня за цей час має подешевшати лише до 5 гривень 80 копійок за американський долар, якщо сам долар не дуже втрать на вазі. Зростання реальних зарплат, тобто включаючи фактор інфляції, уже не буде таким різким, як протягом останніх двох років, але поволі справи покращуватимуться. Валовий внутрішній продукт на душу населення збільшиться з нинішніх 850 до 1800 доларів, хоча і це буде майже вдвічі менше, ніж у нинішній Естонії.

Кількість "душ населення" в Україні ще помітно поменшає. До 2007 року, за оцінкою фахівців британської компанії, в Україні залишиться нецілих 47 мільйонів.

Постійні струси на політичному олімпі України у зв’язку із непевною позицією президента та триваючим пошуком наступника після президентських виборів 2004 року, означатиме, що іноземні інвестори і надалі обходитимуть Україну стороною.

Нестабільність буде постійною рисою уряду, а ризик частих перестановок не сприятиме тому, щоби міністри концентрували свою увагу на необхідних реформах. І все ж повільний поступ у приватизації, реструктуризації виробництва та адміністративна реформа, мають дещо покращити підприємницьке середовище в Україні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
Усі новини...