ПАРЄ ЗАФІКСУВАЛО Васильєва і проблеми виборів-2004 та свободи слова

Четвер, 12 грудня 2002, 08:58
У Парламентській Асамблеї Ради Європи занепокоєні нерозкриттям убивств кількох українських журналістів та ситуацією зі свободою слова в Україні. Про це йшлося в середу на засіданні моніторингового комітету Асамблеї.

Як повідомила співдоповідач по Україні Ганне Северінсен, моніторинговий комітет дуже схвильований ситуацією з мас-медіа в Україні. За словами Северінсен, за нез'ясованих обставин загинуло "надто багато" українських журналістів.

Северінсен також прокоментувала лист від адміністрації президента. На Банковій провели свій власний аналіз українських мас-медіа, який доводить, що проблеми зі свободою слова в Україні немає. "Я маю копію цього листа тут в Парижі, і, звісно, проблему можна представляти по-різному. Я сподіваюся, що ми невдовзі отримаємо звіт від Європейського Союзу, котрий зацікавився цим питанням. Справа не в тому, щоб порахувати, скільки незалежних газет існує в Україні, треба також дивитися, хто ж є власником телебачення і як загалом працюють українські журналісти, чи є якісь тенденції. Зокрема, я маю на увазі дискусію темників", - сказала Северінсен. Вона додала, що уважно вивчає матеріали парламентських слухань про політичну цензуру в Україні.

Друга проблема, яка найбільше турбує спостерігачів – це майбутні президентські вибори, щоб вони були вільними і справедливими. За словами Северінсен, в Парижі згадали й про попередні перегони до Верховної Ради, під час яких міжнародні спостерігачі помітили багато порушень. "Якщо подивитися лише на результати виборів за пропорційною системою, то 18-20 відсотків виборців підтримали президента, але зараз у Верховній Раді є пропрезидентська більшість. Тому тут є проблеми з системою, а також тим, як вона функціонує, особливо у день виборів," – наголосила Ганне Северінсен. Вона переконана, що Рада Європи має вести моніторинг і майбутніх президентських виборів на берегах Дніпра.

Доповідачі по Україні Ганне Северінсен і Ренате Вольвенд повідомили на засіданні моніторингового комітету, що Україна зробила певний поступ у проведенні виборів. За їхніми висновками, прогресу досягнуто і в законодавчій галузі, однак, на думку Северінсен, нині проблема полягає у втіленні новоприйнятих законів.

Доповідь по Україні моніторинговий комітет відішле українському керівництву, яке впродовж трьох місяців має відповісти, що робиться в країні для виправлення недоліків, помічених Радою Європи. Окрім того, для з'ясування, чому не розслідувано вбивства Ґонґадзе, Александрова й cмерть Коломійця, до Києва в четвер прибуває представник Ради Європи Ганс-Крістіан Крюґер. Він проведе зустрічі в Генеральній прокуратурі, міністерстві юстиції і міністерстві внутрішніх справ.

Северінсен також повідомила, що, скоріше за все, на червневій сесії Парламентської Асамблеї Ради Європи буде розглянуто "українське питання" і, на її переконання, моніторинг за виконанням зобов'язань України не буде знято.

"Німецька хвиля", радіо "Свобода"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News