За що Суркіс вдарив Тимошенко? Парламентський щоденник

Четвер, 12 грудня 2002, 13:36
Цей четвер – явно невдалий день для українського парламенту. Замість запланованих перерозподілу комітетів, передачі Сергію Тігіпку Нацбанку та голосування з бюджету країни на 2003 рік, в залі засідань панували деструкція та безлад. Коротенькі радіоефіри прямої трансляції давали змогу лише раз на 40-50 хвилин почути сардонічний регіт Литвина, після чого він оголошував чергову перерву. Після 5-го "тайм-ауту", о 16:25 спікер під акомпонемент бійки був вимушений закрити засідання.

Новини з парламенту, що надходили протягом дня, нагадували звістки з поля бойових дій. Основна колізія така: опозиція блокує роботу парламенту, протестуючи проти перспектив зміни керівництва НБУ. Як заявив з трибуни представник БЮТ Сергій Сас, згідно з регламентом Верховної Ради подання, яке було вже один раз відхилене депутатами, протягом однієї сесії не може бути знову поставлене на голосування.

В той же час більшість, навпаки, наполягала на тому, що це питання мало бути розглянуте саме в цей день. Коли події в парламенті почали нагадувати сюжет фільму Рязанова "Гараж", залою прокотилася інформація, що вже й сам Тігіпко почав умовляти Литвина перенести це питання на інший день. Хоча вже за 5 хвилин ця новина, озвучена Юрієм Кармазіним, була спростована трудовиком Шаровим, який заявив, що це лише провокація опозиції, яка наразі блокує роботу парламенту. Втім, після денної перерви парламент вже був не в змозі навіть проголосувати за перенесення цього питання на третю сесію.

Як це відбувалося? Під час денного засідання опозиційні депутати заповнили трибуну і президію, блокувавши проходи. У президії знаходилося близько 40 депутатів, поряд із трибуною – понад двадцять.

Однією з жертв першої частини парламентської кризи стали мікрофони. Під час того, як спікер оголошував, що Володимир Стельмах готовий звільнити посаду головного банкіра країни за власним бажанням, поблизу парламентської трибуни розпочалася бійка між членом фракції СДПУ(О) Олександром Волковим та народними депутатами від опозиційних фракцій КПУ, СПУ, "Наша Україна". Депутати виривали один в одного мікрофони, і зрештою поламали один з них.

Волков пояснив свою присутність на трибуні серед блокуючих, тим, що "хтось же має захистити парламентську більшість". Він зазначив, що звернувся був до депутатів парламентської більшості, щоб вони його підтримали, але в результаті тільки він один вийшов до трибуни проти опозиції.

Іншою воюючою стороною виявилися "лицарі червоної троянди", які самостійно пішли у хрестовий похід проти опозиції. Спочатку Григорій Суркіс із помічниками та іншими представниками фракції здійснив рейд до ложи преси, аби здерти, розвішені на фронтонах антипрезидентські плакати. Плакати проголошували наступне: "Ганьба депутатам, що продалися Кучмі", "Кучму - до суду", "Ні - державному заколоту!", "Політичні аутсайдери + зрадники = більшість!", "Кілера України - вичавити геть".

Як передають свідки, зриваючи та шматуючи плакати, розвішені на балконі парламентської ложі преси, Суркіс в запалі захопив зошит кореспондента УНІАН, який лежав поруч з плакатами, та вирвав із нього сторінку. При цьому виникали сутички між опозиційними депутатами, які не давали зривати ці плакати, та помічниками Суркіса. До справжньої бійки, як повідомляють, справа не дійшла. Кажуть, що до згаданої акції долучилося також декілька представників групи "Демократичні ініціативи" та співголова групи "Народний вибір" Микола Гапочка. Останній, як бачимо, досить активно проводить сьогоднішній день, хоча ще вчора через хворобу не зміг з'явився на ефір Громадського радіо.

Після цього група підтримки опозиції частину плакатів підняла та повернула на місце. Все відбувалося під скандування "Ганьба" з боку народних обранців опозиційного спрямування.

Через якийсь час представники фракції СДПУ(О) Володимир Нечипорук і Ярослав Сухой знову піднялися до ложи преси і зірвали обривки плаката, на якому було написано гасло, спрямоване проти фракції. Це знову супроводжувалося вигуками "Ганьба".

Друга частина парламентських сутичок розпочалася після денної перерви. О 16:00 близько 30 опозіціонерів продовжували тримати в облозі трибуну та президію сесійної зали. На стінах знову майоріли антипрезидентські плакати.

А в президії охочі могли спостерігати за сутичкою Миколи Гапочки та Станіслава Ніколаєнка (СПУ) та Юрія Оробця ("Наша Україна"). Справа в тому, що представники більшості намагаються не пускати представників опозиційних фракцій до президії Верховної Ради, відтак останні мусили по одному прориватися до тих колег, які блокували президію ВР протягом перерви в роботі парламенту з 14.00 до 16.00.

Литвину довелося знову робити перерву після того, як депутати не підтримали перенесення питання про зміну керівництва НБУ на третю сесію: "за" 17, "проти" – 8 з 268 нардепів, що зареєструвалися.

Після цього депутати спробували вимкнути систему "Рада". За свідченнями очевидців, бійка розгорілася поряд з адміністраторами, що забезпечують роботу системи. Обранці намагалися витягнути шнури від комп'ютерів. Билися як опозиціонери, так і "більшовики".

Литвин змушений був закінчити засідання передчасно та запросив керівників фракцій до себе, проте спокійніше не стало. Нова сутичка мала місце між Степаном Хмарою (БЮТ) та Григорієм Суркісом. Після обміну компліментами, бютівець плюнув в обличчя есдеку. Але не влучив. Лише колеги не дали депутатам побитися по-справжньому. Наостанок Суркіс пригрозив бютівцю, пообіцявши: "Ну, ти мені пострибаєш під асфальтом". Втім на цьому сутички есдека з бютівцями не закінчилися.

Виступаючи з трибуни, Юрій Кармазін через мегафон звинуватив есдеків в тому, що вони зламали "Раду", а персонально Суркіса – в тому, що він вдарив Юлію Тимошенко. Це ж повідомлення було оперативно підтверджене прес-службою партії "Батьківщина", де зазначається, що Григорій Суркіс не тільки ударив лідера БЮТ, але й "погрожував їй фізичною розправою".

Говорячи про удар, завданий Суркісом Тимошенко, Хмара зазначив, що той ударив лідера фракції БЮТ ліктем у бік.

З огляду на це, партія "Батьківщина" вимагає від керівництва Верховної Ради позбавити Григорія Суркіса права на участь у роботі пленарних засідань парламенту, а також зазначає, що докладе всіх зусиль для порушення кримінальної справи щодо Григорія Суркіса і позбавлення його депутатських повноважень. До того ж тимошенківці вважають, що Суркісу тепер не місце серед "лицарів червоної троянди" і вимагають його виключення з рядів СДПУ(о).

Сам же есдек тут же в кулуарах в інтерв'ю журналістам заперечив це, сказавши, що не бив свою колегу, навпаки, саме вона вдарила його каблуком по нозі. "Напевно, у Юлії Володимирівни здали нерви", - сказав Суркіс, здивувашись при цьому самій постановці питання про те, що він нібито міг ударити жінку.

Натомість Суркіс зазначив, що, перебуваючи на своєму робочому місці депутата, "отримав від Юлії Володимирівни удар чобітком, тобто підбором, по нозі". Він акцентував увагу журналістів, що Тимошенко намагалася пошкодити його "єдині нові черевики", які він сьогодні "зумів одягти". Член СДПУ(о) пообіцяв пред’явити опонентці рахунок, оскільки вірить, що їй вистачить фінансових засобів, щоб "компенсувати зовнішній вигляд моїх нових черевиків". Водночас він відмовився назвати ціну свого взуття.


За інформацією Інтерфакс-Україна, УНІАН, Українських новин та Української правди

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування