ООН хоче, щоб їм розказали про "Кольчуги" те, чого не сказали попереднім експертам

Четвер, 12 грудня 2002, 17:17
Посол США в Україні Карлос Паскуаль вважає, що питання про те, чи мала місце передача Україною радарних установок "Кольчуга" в Ірак, повинно залишатися відкритим.

Про це він заявив у четвер у Києві під час виступу перед викладачами та студентами Європейського університету, представниками недержавних навчальних закладів, ректорами київських вузів.

За словами посла, для того, щоб подальше розслідування ООН пішло на користь, українському урядові варто спочатку визначитися, чи надаватиме він документацію, у якій було відмовлено американо-британській групі експертів. "Інакше група ООН зіштовхнеться з тими ж перешкодами в оцінці питання трансферту, з якими зіштовхувалася група з США та Великобританії", - відзначив Паскуаль.

Він нагадав, що в розпорядженні США є "певна інформація, що вказує, що трансферт міг відбутися".

Паскуаль заявив, що через недостатній доступ до важливих документів і серйозних прогалин у документації по порушенню процесу експортного контролю України група американо-британських експертів не змогла виключити можливості передачі системи "Кольчуга" в Ірак.

"Зокрема, групі не дозволили ознайомитися з повними доповідями про розслідування, що, за інформацією уряду України, уже були здійснені РНБО, СБУ і Генпрокуратурою, а також з важливими контрактними документами", - сказав посол, додавши, що "доступ до цих документів був обіцяний групі, але пізніше в ньому було відмовлено".

Паскуаль нагадав, що група експертів знайшла також серйозні недоліки в самому здійсненні системи експортного контролю України. "При тому, що процес експортного контролю України передбачає наявність системи стримування і противаг, такі дії не здійснювалися або ж не могли бути задокументовані, що унеможливлює відновлення ходу подій щодо надання в липні 2000 року згоди на продаж "Кольчуги". Тому питання про те, чи мав трансферт місце, повинно залишатися відкритим", - відзначив він.

Посол також прокоментував питання про те, чому американська сторона не надала оригінал запису розмови між президентом України Леонідом Кучмою та екс-главою "Укрспецекспорту" Валерієм Малєвим українській владі. "По-перше, українська влада знала, що здійснений нею аналіз інтернетівської копії запису не може бути достовірним. Той факт, що це все-таки було здійснено з політичних мотивів указує, що яку б інформацію ми не надали, нею будуть маніпулювати. По-друге, вищі представники України неодноразово визнавали, що така розмова мала місце, але нібито річ у тім, чи відбулася така передача насправді, тобто чиновники України не бачили особливої проблеми в самому наданні згоди на трансферт військового характеру на порушення санкції ООН", - сказав Паскуаль.

* * *

Паскуаль також заявив, що Сполучені Штати Америки готові співробітничати з урядом Віктора Януковича на принципах розвитку ринкової економіки, державотворення.

Паскуаль побажав новому Кабінетові Міністрів створити "ефективний економічний шлях" для України. "Ми готові співробітничати з урядом Віктора Януковича саме на цих принципах", - сказав дипломат.

Дипломат також додав, що однією з істотних перешкод на шляху євроатлантичної інтеграції України є "зростаючий тиск держави на свободу преси".

"Дехто в Україні вважає, що цензури в Україні не існує, оскільки в засобах масової інформації можна побачити критику українських посадових осіб. Це не є стандартом вільної преси, прийнятим Радою Європи й ОБСЄ, і також це не є стандартом, прийнятим самою Україною", - сказав він. За словами Паскуаля, стандарт, прийнятий Україною, полягає "у невтручанні, а не в наявності критики владних структур у пресі".

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування