Відкритість України Чиж називає "непристойністю"

Четвер, 12 грудня 2002, 18:31
За станом свободи слова Україна посідає 112 місце серед 139 країн. Такі дані Всесвітнього банку оприлюднив 12 грудня на круглому столі в прес-центрі Спілки журналістів України гендиректор Центру соціально-економічних досліджень (ЦСЄД) "Діаматік" Юрій Гребенчук.

Гребенчук зазначив, що причиною такого стану речей є відсутність економічної свободи, "тінізація" економіки та ухилення від податків. За словами Гребенчука, коли журналіст отримує зарплатню в конверті, він не може подати на роботодавця до суду й має писати те, що від нього вимагають. "В світі немає жодної країни, де свобода слова була досягнута без економічної свободи. Й кожна невиплата зарплатні чи то бюдждетним установам, чи то в державній сфері підтримує корупцію та посилює несвободу слова", - підкреслив гендиректор ЦСЄД.

Голова Держкомінформполітики Іван Чиж, у свою чергу,заявив: "ЗМІ не можуть виживати самі. Ви чітко знаєте, хто за ким стоїть, варто лиш простежити шляхи, якими течуть гроші. А якщо ми маємо справу з успішними ЗМІ – це структури, які живуть на гранти. Але жити на гранти – теж несвобода".

Чиж додав: "Незалежність ЗМІ – це всесвітній міф. Другий міф – тотальний вплив держави на ЗМІ. Як я можу впливати на ЗМІ, коли лише 9 відсотків ТРК та 3,8 відсотків друкованих ЗМІ мають державну форму власності? Я вважаю, що Україна в медіа-просторі є відкритою аж до непристойності. А найбільший цензор сидить в кожному з нас. Що ж до 112 місця за станом свободи слова, то це дуже суб`єктивні дані", - наголосив голова Держкомітету.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування