Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Омельченко вимагає звільнити Піскуна і посадити Потебенька

П'ятниця, 13 грудня 2002, 10:35
Тимчасова слідча комісія Верховної Ради України з розслідування обставин вбивств журналістів Георгія Гонгадзе, Ігоря Александрова та інших резонансних справ може внести на розгляд парламенту питання про висловлення недовіри генеральному прокурору України Станіславу Піскуну.

Про це йдеться у відповідному листі тимчасової слідчої комісії на ім'я генерального прокурора, яке було поширене у кулуарах ложі преси парламенту.

У листі зазначається, що генеральний прокурор України і заступник генпрокурора Віктор Шокін не вжили достатніх заходів для розкриття вбивств журналістів Гонгадзе й Александрова, а також інших резонансних справ.

Крім того, зазначено у документі, є досить вагомі підстави вважати, що Юрій Вередюк не здійснював вбивства журналіста Александрова, а докази у справі сфальсифіковані.

У листі також йдеться, що генеральний прокурор до сьогоднішнього дня не дав правової оцінки діям колишнього генерального прокурора, нині народного депутата Михайла Потебенька і колишнього заступника генерального прокурора Олексія Баганця.

Крім того, генпрокурор не надає слідчій комісії необхідну інформацію для встановлення об'єктивної істини у названих справах.

"Деякі ваші заяви є некоректними, неетичними (наприклад, заява Шокіна про те, що "Гонгадзе вийшов, впав, зламав собі голову, - я жартую"...) і недостатньо обгрунтованими і точними, що вводить в оману громадскість й турбує громадськість", - підкреслюють автори листа, звертаючись до керівництва Генпрокуратури.

У листі також зазначається, що таку діяльність тимчасова слідча комісія розцінює як "неналежне виконання своїх службових обов'язків через несумлінне ставлення до них, що завдає шкоди правам, свободам, інтересам громадян і державним інтересам, які охороняються законом".

У зв'язку з вищевикладеним у листі слідча комісія повідомляє про прийняте нею рішення визнати недостатньою роботу генпрокурора Піскуна і заступника генпрокурора Шокіна з розкриття вбивств Гонгадзе й Александрова, посягання на життя народного депутата Олександра Єльяшкевича, встановлення організаторів, спільників і виконавців цих злочинів.

Крім того, слідча комісія збирається вимагати від Піскуна вжити невідкладних заходів для розкриття цих вбивств.

Комісія також буде вимагати від генпрокурора у відповідності зі статтями 97, 98 Кримінально-процесуального кодексу України порушити кримінальну справу стосовно Потебенька і Баганця за ознаками злочинів, що передбачено статтями КПК - 351 (перешкоджання діяльності народного депутата або тимчасової слідчої комісії Верховної Ради), 364 (зловживання владою), 367 (службова недбалість), а також проведення повного об'єктивного розслідування всіх обставин справи і залучення названих осіб до кримінальної відповідальності.

У листі зазначається, що комісія збирається вимагати від прокурора звільнення Баганця з посади і з органів прокуратури (нині він займає посаду прокурора Рівненської області).

У разі неприйняття достатніх заходів для розкриття вбивств Гонгадзе, Александрова та інших резонансних справ, не встановлення організаторів, підсобників і виконавців цих злочинів, а також за непритягнення їх до кримінальної відповідальності тимчасова слідча комісія внесе на розгляд парламенту питання про висловлення недовіри генеральному прокурору Піскуну.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування