Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Опозиція готова першою помириться з більшістю

П'ятниця, 13 грудня 2002, 11:07
У п'ятницю відбулася зустріч чотирьох опозиційних фракцій - Компартії, Соцпартії, Блоку Юлії Тимошенко і "Наша Україна".

Зі слів члена "Нашої України" Петра Порошенка, у ході зустрічі представники фракцій висловили готовність до пошуку компромісів з більшістю Верховної Ради з питань подальшої роботи парламенту.

"Я бачу готовність до пошуку компромісу з обох сторін", - заявив він у п'ятницю в інтерв'ю журналістам у кулуарах парламенту після імпровізованої наради представників парламентської "четвірки".

Говорячи про питання зміни глави Нацбанку України, Порошенко зазначив, що позиція "четвірки" полягає у тому, що процедура зміни голови НБУ повинна обговорюватися окремо.

У свою чергу лідер однойменного блоку Юлія Тимошенко заявила, що опозиція і пропрезидентські фракції готові сідати разом за стіл переговорів для того, щоб вирішити, як почати конструктивну роботу.

Однак, за її словами, можливість досягнення компромісу залежить від того, "захоче цього чи ні президент, який керує більшістю". Лідер БЮТ повідомила, що у понеділок "четвірка" буде пропонувати спільні умови для досягнення компромісу з більшістю.

За її словами, позиція парламентської "четвірки" щодо зміни глави НБУ полягає в тому, що Нацбанк - це неполітична структура, яка не може бути предметом компромісу.

Справа не в особі голови Нацбанку, підкреслила Тимошенко, а у тому, що нинішній голова НБУ Володимир Стельмах є тією людиною, яка "могла протистояти тиску кланів". Кандидат на цю посаду Сергій Тігіпко цьому тиску протистояти не зможе, вважає лідер БЮТ.

Говорячи про позицію очолюваної нею фракції у питанні щодо перерозподілу комітетів, депутат зазначила, що, що опозиція повинна через комітети впливати на законодавчий процес і, таким чином, в її розпорядженні повинні залишатися комітети, які у неї вже є.

Відповідаючи на питання про те, як буде діяти опозиція у разі повторення так званої "оксамитової революції" (у 2000 році фракції більшості провели засідання парламенту в Українському будинку без опозиції і змінили президію Верховної Ради і керівництво комітетів), Тимошенко сказала, що представники опозиції будуть присутні на сесії парламенту, де б вона не проходила.

"У нашій присутності вони голови НБУ змінити не зможуть", - сказала Тимошенко, підтвердивши, що опозиція готова і до силових дій, як відбулося у четвер.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування