Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Європа захистить українських журналістів?

П'ятниця, 13 грудня 2002, 12:28
Журналістські організації "Репортери без кордонів", ІМІ, Фундація Гонгадзе та Національна спілка журналістів Великобританії звернулися з відкритим листом до європейських інституцій з проханням захистити українських журналістів, повідомляє ІМІ.

Лист адресований Представнику ОБСЄ з питань свободи медіа Фреймуту Дуве, Генеральному секретареві ПАРЄ Вальтеру Швімеру, Віце президенту ПА Ради Європи Мод де Бор-Букічіо, Президенту ПАРЄ Петеру Шедеру, Голові під-комітету ПАРЄ з питань медіа Тітті Ісогоокана-Асунмаа, Голові моніторингового комітету ПАРЄ за Україною Ханне Северинсен, Президенту Європейської комісії Романо Проді.

У зверненні представники міжнародних та національних правозахисних журналістських організацій звертають "Вашу увагу на те, що загибель Михайла Коломійця є вже третьою резонансною справою після вбивства Георгія Гонгадзе та Ігоря Александрова, які також стали жертвами через свою журналістську професійну діяльність в Україні".


На думку журналістів, "аналіз ринку засобів масової інформації та рівня свободи слова в Україні демонструє, що в цій державі відбувається черговий перерозподіл інформаційного ринку та послідовне знищення свободи преси, яке є одним з найважливіших принципів демократії".

Підписанти також звертають увагу на критичну ситуацію, яка склалася зі свободою слова та правами журналістів в Україні. "Міжнародне журналістське середовище не може спокійно спостерігати намагання української влади, залежної від кланових інтересів, встановити повний контроль над засобами масової інформації та над суспільством", йдеться в листі.

Автори листа підтримують зусилля журналістів України "об’єднатись і спільно виступити проти цензури, порушень свободи слова і обмеження доступу до інформації".

Журналісти звертаються до Європейської спільноти з проханням зробити наступні невідкладні кроки "для недопущення подальших вбивств, тиску на українських журналістів та цензури в українських ЗМІ".

По-перше, "звернутись до правоохоронних органів України та Білорусі з метою повного і відкритого розслідування смерті Михайла Коломійця".

По-друге, "створити дієвий механізм мобільного реагування на кожен випадок тиску та злочинів проти журналістів за спільною ініціативою Ради Європи, Європейського Союзу , ОБСЕ у співпраці з міжнародними журналістськими правозахисними організаціями".

По-третє, "провести спеціальні слухання в рамках Парламентської Асамблеї Ради Європи з розглядом питання про стан свободи слова та дотримання прав журналістів в Україні".

Лист підписали президент Фундації Гонгадзе Мирослава Гонгадзе, президент Інституту масової інформації Алла Лазарєва, генеральний секретар "Репортерів без кордонів" Робер Менар, генеральний секретар національної спілки британських журналістів Джеремі Діар.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування