Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ринат Ахметов як "офіційна" особа Донбасу

П'ятниця, 13 грудня 2002, 12:52
"10 грудня 2002 року голова Донецької обласної ради Борис Колесников і президент футбольного клуба "Шахтар" Ринат Ахметов перебували з офіційним візитом в Республіці Татарстан". Це цитата з прес-релізу Донецької облради. І хоча в самому факті "перебування" донецької делегації в Татарстані немає нічого дивного, впадає в очі, що Ринат Леонідович, який не є офіційною особою, відвідав Казань з "офіційним візитом", нехай і разом з колишнім віце-президентом свого клубу. Мимоволі пригадується незабутній екс-спікер українського парламенту Олександр Ткаченко, який прославився фразою, що він людина у державі "не перша, але й не друга".

Отже, Ринат Ахметов, який не виходив з політичної тіні під час перебування Януковича на посаді донецького губернатора, почав виростати з дорогого, але, мабуть, недостатньо престижного костюма президента футбольного клуба, і приміряти одяг офіційної особи регіону.

Те, що Ринат Леонідович бере активну, якщо не вирішальну, участь у політичних кампаніях донеччан, не секрет уже давно. Показова хоча б інформація "Дзеркала тижня" про те, що саме Ахметов вів переговори з Віктором Ющенком про прем'єрство Януковича. Не обходилися без участі Рината Леонідовича й візити в останні роки до Донецька Леоніда Кучми.

Але це не публічні появи. Зараз же іміджева стратегія найбагатшої людини країни, схоже, змінюється. І, якщо врахувати, що ще 22 жовтня саме президент футбольного клуба "Шахтар" брав участь в офіційній церемонії завершення роботи міжнародного Конгресу донбасівців у Донецькому оперному поруч з губернатором Януковичем і віце-прем'єром Семиноженком, то можна припустити, що вихід з тіні не пов'язаний з нинішнім прем'єрством Януковича. Це або прогрес особистої самооцінки Ахметова, або повна девальвація в очах політиків цінності суспільної думки. Можливо, і те й інше.

Звичайно, нічого недоброго в офіційному сусідстві губернатора і просто дуже багатої людини немає. Але губернатор - посада політична, а у політиці фізична наближеність до суб'єкта влади не менш показова, ныж банківський рахунок. Тому слова на прес-конференції Рината Леонідовича про те, що для нього важливіше футбольні матчі, ніж призначення в уряді, виглядають нещирими. Зрештою, в нашій країні багата людина об'єктивно не може бути байдужою до політики, інакше вона просто не буде багатою.

Показовий і рівень спілкування донецьких офіційних осіб у Татарстані. "Під час візиту донецька делегація зустрілася з президентом Мінтимером Шаймієвим, головою Державної Ради Фарідом Мухаметшиним, прем'єр-міністром Рустамом Мінніхановим і главою Казанської адміністрації Камілем Ісхаковим" - говориться у прес-релізі.

9 листопада до Донецьку приїжджала делегація з Казані, але її очолював мер татарської столиці Каміль Ісхаков, і приймав, відповідно мер обласного центру Олександр Лук'янченко. Про контакти татарської делегації з обласним керівництвом Донеччини не повідомлялося. Вже тоді казанський градоначальник значну частину візиту провів у компанії з Ринатом Ахметовим. Близьке до влади джерело навіть припустило, спілкуючись з журналістами, що вони родичі.

У принципі, це багато що пояснює, але в рамки "офіційного візиту" донецької делегації, а не делегації татарської діаспори Донеччини, "офіційність" Рината Леонідовича все ж таки не вписується. Загалом, очевидне стає офіційним, що характеризує розстановку сил у Донецькій області після відходу Януковича до Києва.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:22
відеоЦієї ночі вибухи лунали у Бєлгородській та Курській областях
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
оновлюєтьсяХарків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
Усі новини...
Реклама: