Тимошенко та Суркіс "побилися" на фоні маневрів Литвина

П'ятниця, 13 грудня 2002, 17:59
Доля знову звела Тимошенко та Суркіса на людях. Жертв і руйнувань немає. Результати конфлікту середньої тяжкості: перша має синець на спині, другий – деформований туфель. При цьому кожен з учасників інциденту стверджує, що саме він є жертвою.

Сутички в українській Верховній Раді відбуваються, як і всіх нормальних парламентах. При цьому наші депутати доволі мирні, і в підсумку страждає тільки честь і піджаки. На відміну від парламенту Туреччини, де одного разу після бійки помер депутат – через серцевий напад. Немає у нас і колективних "мордобоєв" – як у Нігерії, де одного разу чубилося сорок осіб.

Найяскравішим видовищем у Верховній Раді минулого скликання було плювання Бродського у Кензьора. Ще більш екзотичними у нас є сутички між жінками і чоловіками – востаннє це було років із чотири тому, коли Наталія Вітренко встигла на добивання Павла Мовчана.

Це теж "нормальний" парламентський симптом. У Росії, наприклад, одного разу Жириновський потягав за пасма депутатки Тишковську. А на Тайвані ображений словом "гангстер" депутат побився зі своєю колегою-жінкою.

І от тепер історія конфліктів поповнилася новим епізодом. Що ж трапилося між Суркісом і Тимошенко?

Версія Тимошенко

Сутичці передував доволі цікавий епізод. За словами Тимошенко, інцидент стався після закінчення чергової перерви, які раз за разом протягом четверга оголошував Литвин.

Лідер БЮТ стояла у парламентських кулуарах біля входу до сесійної зали, що напроти заблокованої парламентської президії (на малюнку - позначка 1).

 
 
Раптом, каже Тимошенко, бачу: по коридору із кулуарів в зал через цей вхід збираються увійти Володимир Литвин і Сергій Тігіпко. І тут Тимошенко збагнула їх маневр: спікер хотів потрапити до спеціальної ложи, де знаходиться управління системою Рада (2).Зробити це непомітно від депутатів-опозиціонерів, які зібралися біля пустого крісла глави Верховної Ради. З тим, щоб почати керувати парламентом із цього незвичного місця – оскільки в президії працювати було просто неможливо.

Зрозумівши хитрість Литвина, Тимошенко пішла до зали попереду нього. Вона збиралася гукнути опозиції, щоб вона перекинула кілька депутатів захищати і цей стратегічний рубіж. (Потрапити з цього входу до ложі системи "Рада" можна маршрутом 3)

Щоб Литвин не встиг її випередити, Тимошенко йшла повільно – не стане ж, мовляв, спікер відштовхувати пані, щоби пройти вперед.

І тут Тимошенко порівнялася з кріслом Суркіса (4). Сидить він відразу біля проходу, в п'яти метрах від виходу із зали. Коли Тимошенко проходила повз нього, Суркіс напівстояв-напівсидів на столі. За словами Тимошенко, головний футболіст виставив перед нею ногу і підняв руку, щоб лідерка опозиції не могла пройти. Тимошенко каже, що і без цього в проході було скупчення депутатів, і тому неможливо розібрати, наступила вона на ногу Суркісу чи ні. Хоча, каже, намагалася переступити.

Нарешті кульмінація. За словами Тимошенко, зрівнявшись із Суркісом і минувши його, вона відчула удар. "Він просто ліктем заїхав у спину, в район нирок. Я ледь на ногах втрималася". Повернувши голову, Тимошенко побачила Суркіса, який робив вигляд, що "це зробив не він".

От такий от скандал. На думку Тимошенко, тепер СДПУ(О) "слід подумати, як ізолювати Суркіса від суспільства". Її лякає поведінка свого одвічного опонента, його звичка "весь час тримати пальци веєром". "Він мені кричав: я тебе на нари влаштую!", - додала Тимошенко. За словами лідера БЮТ, вони збираються скаржитися до Генеральної прокуратури і паралельно подавати позов до суду.

Не втрималася вона і від оцінки інтелекту одного з лідерів соціал-демократів. Коментуючи слова Суркіса про те, що Тимошенко пошкодила його "колекційні черевики", опозиціонерка припустила, що він колекціонує взуття замість картин, як роблять нормальні олігархи.

Версія Суркіса

Сам же Суркіс в інтерв'ю журналістам заперечив слова Тимошенко, сказавши, що не бив свою колегу, навпаки, саме вона вдарила його каблуком по нозі. "Напевно, у Юлії Володимирівни здали нерви", - сказав Суркіс, здивувавшись при цьому самій постановці питання про те, що він нібито міг ударити жінку.

Суркіс зазначив, що, перебуваючи на своєму робочому місці депутата, "отримав від Юлії Володимирівни удар чобітком, тобто підбором, по нозі". Він акцентував увагу журналістів, що Тимошенко намагалася пошкодити його "єдині нові черевики", які він сьогодні "зумів одягти". Член СДПУ(о) пообіцяв висунути опонентці рахунок, оскільки вірить, що їй вистачить фінансових засобів, щоб "компенсувати зовнішній вигляд моїх нових черевиків". Водночас він відмовився назвати ціну свого взуття.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування