19 комітетами опозиції будуть керувати 38 депутатів, вважає Томенко

Понеділок, 16 грудня 2002, 12:09
Якщо більшості вдасться перерозподілити парламентські комітети, фактично відбудеться "подвоєння кількості посадових осіб у парламенті", і "певну легітимність матимуть 43 голови комітетів і 2 голови спеціальної комісії з приватизації".

Так прокоментував спроби розподілу посад голів парламентських комітетів між членами більшості голова комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко. На його думку, всі – колишні і новопризначені голови комітетів – "будуть намагатися здійснювати керівництво лише 24 комітетами Верховної Ради і однією спецкомісією".

"Неважко передбачити, що при цьому неодмінно виникатимуть гострі конфліктні ситуації, які супроводжуватимуть такий стан речей. А цей стан неодмінно виникне. Адже постанова, яку має намір ухвалити більшість щодо голів комітетів, містить цілу низку процесуальних порушень. Закон України "Про комітети Верховної Ради України" визначає, що "порядок обрання та відкликання голів комітетів визначається регламентом Верховної Ради України", нагадує політолог Томенко.

"Згідно з регламентом, при звільненні кожному голові Комітету має надатися 40 хвилин для звіту про роботу комітету. Постанова про відкликання кожного голови має містити визначені причини цього відкликання. Також у разі відкликання голови комітету "право висунення на цю посаду належить фракції, від якої було обрано цього депутата", цитує закон Томенко.

Також за його словами, "ані у законодавстві, ані в регламенті не передбачена "ротація" голів комітетів, яку заплановано записати у постанові більшості про відкликання голів комітетів, і під якою розуміють масове відкликання одних і призначення інших голів". "Тому логічним буде, коли разом із "новопризначеними" головами комітетів від більшості свої обов‘язки будуть виконувати і голови комітетів від опозиції", зазначає Томенко.

На його думку опозиція матиме усі законні можливості "оскаржити законність обрання нових голів комітетів від більшості", і матиме змогу "відстояти свої права згідно з чинним законодавством України, зокрема згідно з Кодексом законів про працю", коментує Томенко.


Українська правда

Читайте також:

Комітети та їхні голови

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування