Політична реформа "під Кучму" - за 3-4 місяці?

Понеділок, 16 грудня 2002, 17:33
Конституційні зміни за політичною реформою, проголошеною президентом України Леонідом Кучмою, повинні бути проведені до початку президентської виборчої кампанії - навесні 2003 року, вважає політолог Михайло Погребінський.

На семінарі для регіональних ЗМІ у понеділок у Києві він пояснив необхідність проведення реформи саме навесні тим, що якщо реформа провадитиметься до старту президентської гонки, то вона відбудеться "не під конкретну людину", оскільки ця людина ще буде невідома.

Погребинський нагадав, що на сьогодні 300 голосів народних депутатів, необхідних для внесення змін до Конституції, у парламентської більшості немає. Він припускає, що якщо процес зменшення кількості депутатів в опозиції та їх переходу у фракції більшості продовжуватиметься такими ж темпами, то, можливо, необхідні 300 голосів у парламентської більшості будуть вже за 3-4 місяці.

Разом з тим, твердої упевненості в цьому у політолога немає, і тоді, вважає він, "політична реформа може бути реалізована як певний компроміс між президентом і опозицією, парламентською більшістю і парламентською опозицією". "Це має бути компроміс, прийнятний для усіх впливових сил в суспільстві", - наголосив він.

На думку Погребинського, процес пошуку такого компромісу має початися вже з початку 2003 року. Він також вважає, що парламентська більшість може досягнути компромісу або з лівою опозицією, або з блоком Віктора Ющенка "Наша Україна". У першому випадку результатом пошуку компромісу може бути парламентська модель системи влади, у другому - президентсько-парламентська.

"Сьогодні важко сказати, з ким більшості буде легше знайти компроміс - з лівою або правою опозицією", - відзначив він.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...