БИТВА ЗА СТЕЛЬМАХА . ЕПІЗОД ДРУГИЙ

Понеділок, 16 грудня 2002, 18:58
Парламентська більшість спробує поставити питання про звільнення голови Національного банку України Володимира Стельмаха на голосування в сесійній залі. Якщо їй це не вдасться, не виключено голосування з цього питання бюлетенями, повідомив лідер фракції СДПУ(о) Леонід Кравчук в понеділок після наради лідерів фракцій.

З його слів, у ході засідання сторони не ухвалили остаточного рішення. Водночас депутат нагадав, що в ході засідання лідерів фракцій минулого четверга, була досягнута домовленість винести питання про Стельмаха на розгляд у вівторок. "Тоді всі погодилися", - наголосив Кравчук.

На засіданні в понеділок, сказав Кравчук, постало питання про перенесення розгляду питання з вівторка на четвер. Кравчук переконаний, що це питання має бути розглянуте у вівторок, оскільки воно внесене до порядку денного.

З його слів, у випадку, якщо не вдасться провести голосування в залі, "буде остаточно зрозуміло, що немає іншого виходу, ніж шукати інші форми голосування". У такому випадку парламент зможе ухвалити рішення про створення тимчасової рахункової комісії. Голосування для створення такої комісії може відбутися в формі опитання депутатів.

Відповідаючи на запитання, чи можливий перехід депутатів більшості з Верховної Ради до "Українського дому" для проведення такого голосування, Кравчук наголосив: "Українського дому не буде".

Кравчук також додав, що регламент не дає чіткого формулювання щодо процедури голосування. Основне в тому, щоб депутати голосували особисто. Він додав, що у разі голосування бюлетенями, вони будуть іменними.

Депутат також зазначив, що якщо у вівторок відбудеться голосування, голова Верховної Ради першим поставить питання про звільнення Стельмаха і другим - про призначення на посаду глави НБУ Сергія Тігіпка. У цьому випадку парламент обов'язково заслухає Тігіпка.

Кравчук повідомив, що в понеділок відбулася телефонна розмова спікера Володимира Литвина та Стельмаха, в ході якої останній повідомив, що у вівторок лягає в лікарню і в сесійній залі його не буде.

* * *

Тим часом опозиція збирається блокувати голосування питання про відставку глави НБ України Стельмаха, якщо таке рішення буде ухвалене парламентом у вівторок, заявили лідери опозиційних фракцій Петро Симоненко, Олександр Мороз та Юлія Тимошенко.

Коментуючи заяву Кравчука, Симоненко підкреслив, що такої норми немає в регламенті Верховної Ради. З його слів, голосування передбачене тільки картками, а щодо таємного голосування бюлетенями повинно ухвалюватися окреме рішення парламенту.

"Вони хочуть повторити досвід Земельного кодексу", - підкреслив Симоненко.

У свою чергу, Тимошенко зазначила, що опозиційні фракції збираються відстоювати "законні, чіткі процедури". За її словами, якщо в залі виноситиметься питання про можливість голосування без участі Стельмаха, який у вівторок перебуватиме в лікарні - "це вже знаходиться не в площині права, а в площині моралі".

Лідер БЮТ також зазначила, що на засіданні лідерів фракцій минулого четверга обговорювалася необхідність формування пакету проблемних питань, які треба вирішити Верховній Раді. Однак на засіданні в понеділок більшість відмовилася від цих домовленостей, сказала вона.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...