Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

БІЛЬШІСТЬ ПЕРЕМОГЛА. Опозиція з тим не погодилася і готує "жорстку" відповідь

Понеділок, 16 грудня 2002, 23:00
ХРОНІКА

23.00
Опозиція обіцяє не дати владі працювати


У відповідь на голосування у вівторок опозиція обіцяє "настільки жорсткі дії, що влада не зможе працювати", повідомила Тимошенко по закінченню наради "четвірки" в кабінеті Задорожнього, після того, як звідти пішли всі пропрезидентські депутати.

"З цього моменту – повна консолідація опозиції", сказала Тимошенко. Вона повідомила, що зранку депутати опозиції блокуватимуть роботу парламенту, а спільна група готуватиме позов до суду загальної юрисдикції щодо голосування про зняття Стельмаха, перерозподіл комітетів, та анулювання рішення по бюджету.

Вона повідомила, що на зборах був складений план дій з 20 пунктів, водночас відмовилась уточнити, які саме пропозиції містяться в ньому. За словами Тимошенко, на 14 годину середи заплановані збори 4 фракцій опозиції в повному складі, щоб обговорити план подальших дій і ухвалити спільне рішення.

Характеризуючи переговори лідерів "четвірки", вона сказала, що за столом зібралися "абсолютні однодумці, які знають, що робити".

22:00
Депутати вирішили розійтися з кабінету Задорожнього


З кабінету Задорожнього розійшлися всі представники пропрезидентських сил. Перед цим Володимир Заєць попросився у туалет, його випустили, проте назад він не повернувся.

За словами Станіслава Ніколаєнка (СПУ), Заєць зазначив, що "він прийшов, а йому сказали, що можна вже розходитися".

Депутати також склали "акт про встановлення юридичного факту" про ненадання бюлетенів. У цей час у приймальні Задорожнього відбувається нарада лідерів опозиції щодо подальших кроків. Серед пропозицій лунають: блокувати роботу парламенту, подавати до суду, тощо.

21:35
Депутати п'ють чай і чекають на слідчого Генпрокуратури


Лідери опозиції не залишать і не випускатимуть Зайця, поки до них не приїде слідчий Генпрокуратури і не порушить кримінальну справу. Олександр Турчинов зазначив, що зв'язався з черговим слідчим прокуратури Титаренком і вимагав направити до парламенту слідчу групу. За словами депутата, він не отримав позитивну відповідь, проте черговий його запевнив, що повідомить про цей дзвінок керівництво ГПУ.

Тимошенко повідомила, що вони мають дочекатися слідчих, оскільки при переобранні керівників комітетів "було скоєно злочин" і "всі рішення нового курівництва є незаконними".

Як зазначив Мороз, тимчасова лічильна комісія має у своєму розпорядженні тільки протокол і жодного бюлетеню. За його словами, протокол є лише додатком до бюлетенів. Така ситуація дозволяє спікеру не підписувати постанову, ухвалену у вівторок, зазначив лідер СПУ.

Мороз зауважив, що представники більшості "попалися", коли підкидали бюлетені замість своїх же. Однак, каже він, в бюлетенях, які вони намагалися замінити, не було результативного голосування за анулювання бюджету.

За словами Тимошенко, таким чином, фракції ПППУ-ТУ та СДПУ(О) намагалися "кинути" Януковича, однак, довідавшись, що "Регіони України" відкликають свої голоси за Тігіпка, спробували виправити ситуацію.

Мороз також зазначив, що Володимир Литвин не захотів зустрічатися з пресою, яка прийшла разом з опозицією. Відповідаючи на запитання, чи знав спікер, що голосування сфальсифіковано, Мороз зазначив: "Він хотів, щоб його підманули".

У кабінеті продовжують перебувати близько 40 депутатів на чолі з лідерами опозиції. Час від часу виникають перепалки. Заєць звинуватив Тимошенко в тому що "вона пограбувала Україну". На що лідер БЮТ відповіла: "Я дала стільки цій країні, а ви її руйнуєте".

Заєць також зізнався, що бюлетені для голосування у лічильної комісії брали лідери фракцій для всіх своїх депутатів. Ці слова викликали сміх серед присутніх, оскільки це є порушенням процедури голосування бюлетенями.

Пізніше Заєць просився вийти "на повітря", пообіцявши не піти з парламенту, але Тимошенко йому відмовила.

Під кабінетом Задорожнього - велике скупчення журналістів, яких охорона не пропускає у приміщення. У самому кабінеті депутати п'ють чай і їдять сухарі, які знайшли у секретарки Задорожнього.

21:00
Ющенко телефонував Піскуну


В кабінеті Задорожнього продовжуються гарячі суперечки щодо того, де знаходяться бюлетені голосування, що відбулося у вівторок.

Як передає кореспондент УП, переговори жваві, в кабінеті постійно стоїть галас, але безрезультатні.

Нестор Шуфрич продовжує заявляти, що опозиція вихопила в нього бюлетені. Представники опозиції заперечують це.

До кабінету Задорожнього підтягуються депутати від "Нашої України". Зараз там зібралося близько 50 осіб.

Віктор Ющенко спробував зателефонувати до Генпрокурора, проте того не було на місці. Тому до ГПУ направили машину для чергового прокуратури, щоб той склав акт про злочин - знищення бюлетенів.

Дебати кілька разів переходили на підвищені тони. Депутат Заєць включався в сутички то з Сергієм Терьохіним, то з Порошенком, то з Червоненком.

20:35
Опозиція шукає бюлетені у кабінеті Задорожнього


До кабінету Задорожнього продовжують підтягуватися опозиційні депутати, яких нараховується вже більше 30. Опозиційна четвірка лідерів вимагає від Володимира Зайця пояснення щодо місцезнаходження бюлетенів.

Володимир Заєць, Нестор Шуфрич та Сергій Осика стверджують, що всі бюлетені, які були у кімнаті для підрахунку голосів, були захоплені опозицією.

20:25

Турчинов і Філенко з боями проривалися до кабінету Задорожнього


Депутати-опозиціонери прорвалися в кабінет постійного представника президента у парламенті Задорожнього. У кабінеті зараз знаходиться Юлія Тимошенко, Олександр Мороз, Віктор Ющенко, Петро Симоненко й інші опозиційні депутати.

Перед цим відбулася бійка між Тимошенко, Турчиновим, Філенком й охороною парламенту, що намагалася не пустити пресу до кабінету постпреда. Після бійки журналісти увійшли до кабінету постійного представника.

20:26
ЗАДОРОЖНІЙ ПУСТИВ ДЕПУТАТІВ У КАБІНЕТ


Депутати пройшли до кабінету Олександра Задорожнього, який сам відкрив двері. У кабінеті окрім Задорожнього був Володимир Заєць та секретар Олександра Задорожнього. Бюлетенів з результатами голосування вівторка у кабінеті не виявлено.

20:15
Журналістів намагаються вивести з приміщення парламента


Комендант охорони Верховної Ради спробував вивести журналістів з приміщення парламенту, де вони очікують на розв'язання конфліктної ситуації біля кабінету Задорожнього. За пресу заступилися опозиційні лідери.

Мороз, Симоненко і Тимошенко радяться щодо подальших дій. Ющенко проводить переговори з Сергієм Осикою, членом "Народовладдя". Окрім них у натовпі знаходяться Давид Жванія ("Наша Україна"), Нестор Шуфрич (СДПУ(О), Богдан Губський ("Народовладдя"), а також велика група журналістів та помічників депутатів численністю до 40 осіб.

Опозиційні депутати намагаються підібрати ключі до кабінету Задорожнього.

19:56
ОПОЗИЦІЯ ЛАМАЄ ДВЕРІ У КАБІНЕТІ ЗАДОРОЖНЬОГО


Лідери опозиції – Віктор Ющенко, Юлія Тимошенко, Олександр Мороз та Петро Симоненко – намагаються з'ясувати, де знаходяться бюлетені, проголосовані у вівторок.

Частина депутатів заблокувала двері кабінету постійного представника президента у парламенті Олександра Задорожнього, де знаходиться сам Задорожній і голова тимчасової лічильної комісії Володимир Заєць. Частина лідерів опозиції знаходиться у кабінеті Зайчука.

Опозиційні депутати намагаються виламати двері у кабінеті Задорожнього, вважаючи, що саме там знаходяться бюлетені, які підтверджують голосування вівторка.

19:53
Депутати у середу підтвердять результати голосування вівторока


Голова тимчасової лічильної комісії Володимир Заєць стверджує, що у нього немає жодного бюлетеня голосування з проекту вівторка.

За його словами, після складання протоколів комісії бюлетені вихопила опозиція, він не знає чи встиг хтось із представників лічильної комісії взяти хоча б один-два бюлетені.

На питання, як тепер підтвердити результати голосування вівторка, Заєць припустив, що можливо у середу депутати мають письмово підтвердити свої рішення.

Тим часом Володимир Литвин не вийшов до журналістів. І за словами лідерів опозиції, він відмовився пред'явити бюлетені, які підтверджують результати голосування.

19:20
Опозиція і журналісти вимагають бюлетені голосування


Після закінчення прес-конференції четвірка лідерів опозиції разом із групою журналістів чисельністю у 30 чоловік, пройшли до кабінету спікера Литвина.

Опозиція вимагає у більшості або у Литвина надати їм бюлетені, які підтверджують кількість депутатів, що проголосували за звільнення Стельмаха, призначення Тігіпка, перерозподіл комітетів і скасування прийнятого бюджету.

19.00
СТЕЛЬМАХА ЗВІЛЬНИЛИ. ТІГІПКА ПРИЗНАЧИЛИ. ВСІ КОМІТЕТИ ЗА БІЛЬШОВИКАМИ


Представник лічильної комісії ВР оголосив результати поіменного голосування. У голосуванні взяли участь 257 депутатів.

"За" звільнення Стельмаха з посади голови Нацбанку України проголосували 232 депутати, "проти" - 10, утрималися 12.

"За" призначення на цю посаду Сергія Тігіпка проголосували 232 депутати, "проти" - 10, утрималося - 0.

"За" перерозподіл комітетів проголосували 229 народних обранців, "проти" 12, утримався 1.

І "за" скасування прийняття бюджету на 2003 рік у другому читанні "за" проголосувало 227 депутатів, "проти" - 13, утрималося - 2.

18:11
"Більшовики" побилися з опозиціонерами


В кабінеті керівника Секретаріату парламенту Валентина Зайчука сталася бійка між депутатами опозиції та більшості.

В результаті сутички опозиціонери вихопили пачку бюлетенів, які за їх словами, представники більшості намагалися вкинути на стіл.

Як розповіла очевидець подій депутат Галина Гармаш (СПУ), після початку підрахунку голосів до кабінету Зайчука прийшов депутат Ігор Шаров, який передав кілька десятків бюлетенів депутату Шуфричу і той спробував підсунути цю пачку на стіл, де відбувався підрахунок голосів.

В цей момент бюлетені вихопили депутати-опозиціонери Грязєв, Стретович, Баранівський. Пізніше вони продемонстрували бюлетені журналістам з трибуни Верховної Ради. При цьому мікрофони були виключені, оскільки ще не закінчилася оголошена Литвином перерва.

Депутат Гармаш зазначила, що ніхто не мав права приносити бюлетені до лічильної комісії після того, як вже почався процес підрахунку голосів. За її словами, опозиціонери зняли все це на відео і в разі необхідності можуть надати це в якості речових доказів.

Із кабінету Валентина Зайчука, де триває підрахунок голосів постійно чути вигуки та свист.

У свою чергу есдек Шуфрич сказав, що в нього не було ніяких бюлетенів. Це не серйозно, зазначив він. Він припустив, що коли бюлетені несли на зберігання, опозиціонери їх вихопили. Шуфрич сказав, що в нього було тільки 2 його бюлетені. В той же час кореспондент УП був свідком, як Шуфрич не встиг отримати бюлетень до кінця голосування.

18:00
Опозиція заважає рахувати бюлетені


Через годину після закінчення голосування залишаються невідомими його результати. Близько 17:30 у кабінеті керівника Секретаріату Верховної Ради Валентина Зайчука зібралися члени лічильної комісії, однак разом із ними там присутні і депутати опозиції.

Як повідомляють деякі з очевидців, які виходять із зали, комісія не може дорахувати бюлетені через присутність депутатів-опозиціонерів.

Голосування бюлетенями закінчилося як і планувалося рівно о 17:00 годині. За цей час у лічильної комісії бюлетені взяли 22 народні депутати, повернули 7 депутатів. Водночас, лідери фракцій більшості стверджують, що вони брали бюлетені на депутатів своїх фракцій.

Оголошено коротку перерву перед оголошенням результатів голосування.

17:12

Рішення вже ухвалено?

У парламенті закінчується підрахунок голосів депутатів, які іменними бюлетенями висловлювалися щодо звільнення Стельмаха з посади голови НБУ та призначення Тігіпка на цю посаду, переобрання голів парламентських комітетів і скасування результатів голосування за прийняття проекту держбюджету-2003 у другому читанні.

За попередніми даними ряду депутатів - представників більшості, ВР підтримала ротацію керівництва Нацбанку, а також перерозподіл комітетів. Крім того, депутати скасували постанову про прийняття у другому читанні проекту державного бюджету на 2003 рік, повідомляє UNIAN.

16:20

На 16.05 вівторка тимчасова лічильна комісія видала близько 20 іменних бюлетенів у залі засідань президії Верховної Ради, де повинно відбутися голосування.

Серед депутатів, що одержали бюлетені, зокрема, Сергій Тігіпко, а також представники як опозиційних, так і пропрезидентських фракцій. У той же час депутати з пропрезидентських фракцій у бесідах з журналістами повідомляли про те, що одержували бюлетені і голосували безпосередньо у сесійній залі.

Крім того, як заявив у залі президії один із керівників фракції БЮТ Олександр Турчинов, у бюлетені для голосування не зазначено прізвища народного депутата, тому за кожного з парламентарів може проголосувати будь-хто, повідомляє Інтерфакс-Україна.

16:16

Тігіпко готовий зайняти посаду Стельмаха

У Сергія Тігіпка "немає жодних сумнівів" у тому, що його можливе обрання на посаду голови Національного банку України є легітимним.

"Не може бути більш легітимного процесу, ніж голосування підписами іменних бюлетенів", - заявив він на прес-конференції у вівторок у Києві за підсумками першого етапу четвертого з'їзду партії "Трудова Україна", додавши, що "це найбільш демократичний і відповідальний шлях" прийняття відповідальних рішень.

"Якщо у голови держави є підстави (подавати пропозицію щодо ротації керівництва НБУ), він не повинен коментувати, а повинен робити це", - цитує Тігіпка Інтерфакс-Україна.

На його думку, "якщо не дають висловитися іншим шляхом, то треба шукати шлях, яким можна вирішити питання".

Тігіпко також підкреслив, що "ні у кого не повинно бути сумнівів, що президент може звертатися до Верховної Ради і винести на голосування це питання (про зміну керівництва голови НБУ)". Разом з тим, він вважає, що "є сенс у тому, щоб посада голови НБУ не включалася у політичні переділи".

Тігіпко підкреслив, що на сьогоднішній день досягнути успішної роботи уряду неможливо без координації дій з Національним банком. "Я знаю, що таке грошово-кредитна політика, курсова політика, і яким чином вони впливають на економічний ріст, і на економічне зниження", - сказав він.

Відповідаючи на питання про те, якими будуть його дії на посаді глави НБУ у разі обрання, Тігіпко зазначив, що про це він розкаже на прес-конференції. Оцінюючи реакцію опозиції на останні події у Верховній Раді Тігіпко підкреслив, що "не надто б драматизував ці події".

15:20

Опозиція називає події вівторка "початком державного перевороту"

У Верховній Раді почалося голосування з питань відставки глави Нацбанку Володимира Стельмаха, призначення на цю посаду Сергія Тігіпка, перерозподілу комітетів і скасування результатів голосування по прийняттю держбюджету-2003 у другому читанні.

Депутати опозиційних фракцій продовжують стояти біля залу засідань президії, у якому, як було оголошено, має проводитися голосування. Двері залу закриті.

Тим часом, голосування проходить у кабінеті постійного представника президента в парламенті Олександра Задорожнього, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Лідери чотирьох опозиційних фракцій розцінюють те, що відбувається у Верховній Раді України, як початок державного перевороту і мають намір звернутися з відповідною заявою "до всіх країн світу і міжнародних організацій".

Таку заяву в інтерв'ю журналістам у вівторок по закінченні короткої наради лідерів "Нашої України", Соцпартії, Компартії і Блоку Юлії Тимошенко, яка відбулася відразу ж після оголошення перерви в парламенті, зробила Тимошенко.

"Четвірка готує заяву від імені чотирьох опозиційних фракцій: ми розцінюємо ці події як державний переворот, як узурпацію влади певним оточенням президента", - сказала вона.

За словами Тимошенко, четвірка також буде розцінювати призначення Сергія Тігіпка на посаду голови Нацбанку України як нелегітимне.

"Таке попихання законодавства - це початок державного перевороту", - підкреслила лідер БЮТ, додавши, що опозиція має намір виступити зі звертанням "до всіх країн світу, журналістів і міжнародних організацій - політичних, правових і фінансових". В даний час ця заява готується, сказала вона.

14:40

У Литвина вкрали карточку

Виступ глави тимчасової лічильної комісії супроводжувався постійним скандуванням опозиції "ганьба", "запроданці", "фашисти". Робота президії і парламентська трибуна були заблоковані опозиціонерами, що продовжували оточувати спікера.

Тим часом спікер Литвин повідомив, що зникла його картка для голосування. Він попросив депутатів повернути її на місце. Після чого спікер Литвин під вигуки опозиції "Бандити!" оголосив ранкове засідання парламенту закритим, і оголосив перерву до 17:00, під час якої буде проходити голосування.

14:35

Питання, внесені до бюлетеню

Громадськості будуть відомі прізвища депутатів, які проголосують за зняття Стельмаха, призначення Тігіпка, перерозподіл комітетів та анулювання ухвалення бюджету-2003 в першому читанні. Голосування з цих питань буде іменним. На бюлетені будуть зазначатися прізвище депутата та номер його посвідчення. Про це повідомив голова тимчасової лічильної комісії Володимир Заєць (фракція СДПУ(О).

Голосування з 4 питань буде відбуватися за допомогою двох іменних бюлетенів. В першому бюлетені буде винесений проект постанови про звільнення Стельмаха з посади голови Нацбанку, в другому – інші три питання (про призначення головою НБУ Сергія Тігіпка, про перерозподіл парламентських комітетів та про анулювання прийнятого у другому читанні бюджету на 2003 рік). У цих двох бюлетенях "кожен народний депутат повинен вписати свою прізвище, номер депутатського посвідчення, визначити своє волевиявлення, та поставити підпис", - повідомив Заєць.

Голосування бюлетенями буде відбуватися протягом двох годин, з 15:00 до 17:00, у залі президії Верховної Ради.

13:30

Голосування буде поіменним

229 голосами Верховна Рада підтримала рішення про поіменне голосування бюлетенями з чотирьох питань: про зняття Володимира Стельмаха з посади голови НБУ, призначення на цю посаду Сергія Тігіпка, а також про перерозподіл комітетів та про анулювання голосування за ухвалення бюджету-2003 в другому читанні.

Рішення про голосування бюлетенями депутати ухвалювали шляхом підписів під проектом постанови, внесеним "дев’яткою". Про результат голосування повідомив перший віце-спікер Геннадій Васильєв. Враховуючи, що президія парламенту була заблокована опозицією, він проголосив це з місця у сесійному залі, закріпленого за народним депутатом Сергієм Тігіпком.

За словами Васильєва, взяли участь у голосуванні 229 депутатів, "за" проголосували 229, "проти" – немає, і тих, хто "утримався" теж немає.

Цим же рішенням Верховна Рада утворила тимчасову лічильну комісію для підрахунку голосів при голосуванні з цих чотирьох питань. Голова комісії
Володимир Заєць СДПУ(О) попросив годину для підготовки голосування.

У ході 10-хвилинного засідання депутатів спікер Литвин заявив, що "порозумівся" з головою парламентської лічильної комісії Мішурою. "Він мене розуміє, я його розумію", - сказав він. Він також звернувся до депутатів, які блокували його роботу, з проханням "не дихати на мене, зі зрозумілих причин".

Після оголошення результатів Литвин оголосив перерву на одну годину для організації проведення поіменного голосування.

13:05

"Маразм більшості в квадраті"

Представники парламентської більшості знайшли спосіб розблокувати роботу Верховної Ради. Вони збираються проголосувати бюлетенями за зміну голови НБУ. Також бюлетенями вони планують перерозподілити комітети та анулювати результати ухвалення бюджету-2002 у другому читанні.

Після другої перерви депутати опозиції продовжували блокувати роботу сесії. В ході засідання парламенту "більшовик" Ігор Шаров зачитав проект постанови, внесений лідерами фракцій "дев'ятки". Вони пропонують перейти до голосування бюлетенями "з метою належного виконання функцій законодавчого органу України". Для підрахунку результатів голосування бюлетенями буде створена тимчасова лічильна комісія з депутатів більшості.

Однак для переходу на голосування бюлетенями треба ухвалити рішення про такий режим. Як пояснив журналістам член більшості Степан Гавриш, "ця постанова не буде голосуватися у залі, оскільки фізично це зробити неможливо, тому на спеціальних підписних листах будуть зібрані 226 підписів". "Ні в Конституції, ні в регламенті не визначений єдиний спосіб голосування", - додав він. За його словами, депутати більшості вже почали ставити підписи під цією постановою.

Водночас один із лідерім БЮТ Олександр Турчинов назвав ідеї більшості "маразмом в квадраті". За його словами, рішення перейти до голосування бюлетенями буде нелегітимним, тому що немає лічильної комісії, яка б контролювала те, як депутати за межами залу ставлять підписи на підписних листах. Існуюча комісія на чолі з комуністом Мішурою рахувати підписи не буде. Створення ж тимчасової лічильної комісії тільки передбачено в постанові, за яку пропонується зібрати 226 підписів.

"Це не просто порушення, це нахабне знищення парламентаризму в Україні", - зазначив він. Турчинов сказав, що опозиція також могла б намалювати 226 підписів під постановою про імпічмент президенту, однак воно було б нелегітимним, оскільки їх не підтвердила б лічильна комісія.

Турчинов пообіцяв, що опозиція "діятиме адекватно" у такій ситуації. "Замість того, щоб сісти за стіл переговорів, вони знищують регламент і парламентаризм як такий".

У свою чергу лідер парламентських есдеків Леонід Кравчук відкинув
аргументи опозиції: для підрахунку голосів за перехід до голосування бюлетенями не потрібна лічильна комісія. "Це щось подібне на опитувальні листи. А саме голосування по голові НБУ вже проходитиме під контролем
комісії, яка замінятиме систему "Рада-3", яку нам не дали використати".

Він також повідомив, що опозиція може оскаржити результати цього голосування у суді, як вона робила це під час ухвалення Земельного кодексу та засідань в "Українському домі".

Депутат від БЮТ Андрій Шкіль зазначив, що при створенні тимчасової лічильної комісії було допущено порушення регламенту: там присутні тільки представники "більшості", хоча у регламенті зазначається, що "всі депутатські фракції і групи мають право на пропорційне представництво".

Для збору підписів під постановою про перехід на голосування бюлетенями Володимир Литвин оголосив перерву на 1 годину. Трибуна і президія парламенту при цьому залишалися заблокованими понад 30 депутатами, які вигукували "регламент!".

13:01

Вирішення технічних питань

Представники двох лічильних комісій парламенту зустрічаються з головою Верховної Ради для з'ясування обставин у зв'язку з формуванням нової тимчасової лічильної комісії.

В інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" член фракції "Наша Україна" Володимир Філенко повідомив, що в ході спільного засідання постійнодіючої лічильної комісії парламенту, яку очолює представник фракції Компартії Валерій Мішура, і представників нової тимчасової лічильної комісії на чолі з Володимиром Зайцем (СДПУ(О) виникла дискусія про те, які претензії пред'являються до постійнодіючої лічильної комісії і яка необхідність формувати нову комісію без винесення недовіри старій.

За його словами, для дозволу цього питання Мішура і Заєць відправилися до голови Верховної Ради.

12:25

Результат голосування - 10 відсутніх

За даними регламентного комітету ВР, виходячи з аналізу списків депутатів, що зареєструвалися й інформації управління кадрами, у відрядженнях і на лікарняному знаходяться 10 народних депутатів, чиї карточки проголосували "за". Серед них - Василь Хара, Юхим Звягільский, Костянтин Жеваго, Олександр Зінченко та інші. "Голосування про розгляд питання про звільнення Стельмаха не дійсне", заявив голова комітету Валентин Матвєєв комітету з парламентської трибуни.

У той же час представники парламентської більшості закінчили збір підписів під проектом постанови про зміну форми голосування на іменну. У зачитаному документі, зокрема, говориться, що "у зв'язку з грубими порушеннями Конституції членами КПУ, СПУ, БЮТ і "Нашої України", що виявилися у "фізичному перешкоджанні" роботі ВР і що "привело до зриву засідання", ВР постановляє по окремих питаннях проводити голосування іменними бюлетенями.

Відповідно до документа передбачається створити тимчасову лічильну комісію.

Проект зареєстрований у ВР, а спікер Литвин оголосив перерву на годину для підготовки поіменного голосування.

11:46

Чому Стельмах писав заяву у присутності Волкова?

Від імені фракцій "Наша Україна" і "БЮТ", на прохання яких була оголошена перерва, виступив депутат Юрій Кармазін. Він заявив, що у вівторок глава парламенту порушив окремі положення регламенту, наприклад, до початку голосування не оголосив про кількість відсутніх депутатів.

За його словами, принаймні, голоси 7 відсутніх депутатів були зараховані в ході голосування про включення питання про Стельмаха до порядку денного.

Він звернувся до Литвина з проханням "суворо дотримуватися регламенту". За його словами, також фракції "Наша Україна" і БЮТ вимагають "відкрити кримінальну справу за спробу ліквідації фінансової системи України".

"Де письмова заява Стельмаха, де він просить розглядати питання в його відсутність? Олександр Волков, виступаючи на Першому телеканалі, заявив, що Стельмах при ньому писав заяву. А чому він при вас писав заяву? Чому він не писав при мені або інших депутатах? Я хочу тут у залі з'ясувати цю ситуацію!", продовжив Кармазін.

У відповідь Володимир Литвин заявив, що регламентний комітет "працює вибірково" і запропонував регламентному комітетові "вивчити регламент, а потім виступати".

Далі депутати знову заблокували трибуну, від Литвина звучали фрази : "Я тобі сказав! Дайте я скажу, хамло!" і вигуки депутатів: "Голосування не дійсне!"

Пізніше "у зв'язку з грубим блокуванням роботи ВР Литвин оголосив перерву на 30 хвилин.

11:00

Перша перерва

У роботі Верховної Ради оголошено перерву після початку розгляду питання про звільнення Володимира Стельмаха з посади голови НБУ. Коли Володимир Литвин оголосив про перехід до цього питання порядку денного, спікера оточила група опозиційних депутатів, а Олександр Турчинов відключив мікрофон голові Верховної Ради. З хвилину депутати сперечалися зі спікером, після чого він оголосив перерву на 30 хвилин на вимогу двох фракцій.

Під час перерви пусте крісло спікера охороняє шість-вісім депутатів з опозиційних фракцій.

Перед цим Верховна Рада 231 голосом вирішила розглянути питання про зняття голови НБУ у вівторок.

10:40

Виступи перед голосуванням

Лідер фракції "Наша Україна" Віктор Ющенко закликає депутатів розглянути питання про звільнення Володимира Стельмаха з посади глави Нацбанку України "за повною процедурою".

Виступаючи з парламентської трибуни у вівторок, Ющенко запропонував запросити Стельмаха в зал засідань, "послухати його звіт, дати оцінку і прийняти політичне рішення". "Без цього ми не можемо дати здоровий сигнал українському суспільству", сказав Ющенко.

Ющенко поставив депутатам риторичне питання: "Як вийшло, що аполітичний інститут глави Нацбанку якимись політичними силами включається в політичний розподіл?".

Він підкреслив, що в усьому світі глава Нацбанку "має спеціальний імунітет, слугує стабільності грошей, бізнесу і держави". Ющенко переконаний, що якщо допустити втручання в діяльність НБУ, "ми повертаємося в 1993 рік" (цього року інфляція в Україні досягала десятків тисяч відсотків).

Ющенко заявив, що зараз перед депутатами стоїть питання – "чи буде НБУ працювати на політичну силу, що йде на вибори, або він буде забезпечувати стабільність".

Лідер КПУ Петро Симоненко також висловився проти того, щоб НБУ "перетворився в елемент "дерибана" конкретних політичних сил".

Олександр Мороз звернув увагу, що в даний час Стельмах знаходиться в лікарні, а відповідно до законодавства звільняти людину, що знаходиться в лікарні, не можна. У зв'язку з цим він звернувся до Литвина "врахувати цей факт".

"У Кримінальному кодексі є стаття 344 - "втручання у діяльність державного діяча". Я можу свідчити, що він написав заяву під примусом. За такі дії передбачено до 3 років позбавлення волі. Якщо ж тиск здійснювався із використанням службового становища – то до п’яти", - зазначив Мороз. "Це звичайно звучить як фантазія, але я упевнений, що ми прийдемо до такого часу, коли за такі речі люди будуть відповідати", сказав він.

Лідер соціалістів вважає, що, з огляду на це, Генпрокуратура зобов'язана або відкрити кримінальну справу, або відмовити в її порушенні. Однак такий процес потребує часу, тому, оскільки більшість наполягає на розгляді питання про Стельмаха, "незважаючи на всі обставини", фракція СПУ наполягає "на повній процедурі, з повним дотриманням регламенту". "Тоді можна буде говорити, що рішення приймається близько до правового поля", додав Мороз.

Юлія Тимошенко також звернулася до більшості. За її словами, "з огляду на явку в день, коли не заплановане голосування, буде додавлюватися питання про Стельмаха". Вона заявила, що більшість "вночі агресивно збирали, знімали з літаків".

Лідер БЮТ відзначила, що в більшості багато "керівників банків і досить серйозних людей". Однак багато хто з цих людей "при визначених обставинах не можуть протистояти" тискові.

Вона нагадала, що готується схема, яка поки відхилена керівництвом НБУ, за якою 3,5 мільярди гривень (700 мільйонів доларів) мають були трансформовані в живі активи. За її словами, таку угоду неможливо провернути без доручення президента.

"Ми з повагою ставимося до Сергія Тігіпка, ми знаємо, що сам він проти таких процедур, але ми так само знаємо, що протистояти таким дорученням він не зможе", заявила Тимошенко.

Вона також заявила, що за цією аферою стоїть "29 номер у списку СДПУ(О) [Олександр Кисельов, глава торгового дому "Газ України", що за словами Тимошенко і планує випустити облігації на 3,5 млрд гривень – УП]".

Звертаючись до більшості, вона поставила депутатам питання, " чи готові ви, щоб вас використовували?".

У свою чергу спікер Володимир Литвин сказав, що розмовляв із Володимиром Стельмахом. За словами спікера, голова НБУ вважає, що "треба визначитися, хто більше шкоди йому заподіяв – чи більшість, чи меншість". "Він сказав, що не прийде на засідання і просив розглядати це питання без нього".

Про перший бій опозиції за Володимира Стельмаха читайте тут:

За що Суркіс вдарив Тимошенко? Парламентський щоденник

Тимошенко та Суркіс "побилися" на фоні маневрів Литвина

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування