Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Буковинські журналісти шукатимуть порятунку від місцевої влади на Заході

Вівторок, 17 грудня 2002, 09:21
Журналісти ряду незалежних ЗМІ Буковини готові просити політичного притулку на Заході, якщо керівництво держави не відреагує на публічні погрози, висловлені на адресу журналістів головою Чернівецької облдержадміністрації Теофілом Бауером.

Про це йдеться у спеціальному зверненні до президента України Леоніда Кучми та прем'єр-міністра Віктора Януковича 20-ти журналістів області, які представляють регіональні газети "Молодий буковинець", "Час", "Доба", "Чернівці", "Буковинське віче", місцеву телекомпанію ТВА, власкори радіо "Свобода", УНІАН та "Київських відомостей".

"Журналісти Буковини, - йдеться у зверненні, - виступають за відкритий діалог з владою і намагаються об'єктивно та неупереджено висвітлювати її дії як на державному, так і регіональному рівні".

Однак, на думку авторів звернення, голова Чернівецької облдержадміністрації "у кожному такому матеріалі вбачає замовлення тільки йому відомих ворогів, не йде на жодну співпрацю з незалежними ЗМІ, замовляє у підвладній газеті брутальні матеріали, які викликають обурення громадськості, дозволяє публічні образи та погрози на адресу журналістів".

Також, за словами журналістів, представники незалежних ЗМІ не запрошуються на окремі офіційні заходи обласної адміністрації, не отримують повідомлення її прес-служби.

Вони стверджують, що останнім часом губернатор Буковини "перейшов до відкритих погроз журналістам, що ставить під загрозу виконання ними своїх професійних обов'язків".

За їх словами, "після чергового брутального матеріалу в газеті облдержадміністрації "Свобода слова" журналісти 5-ти обласних газет, двох телекомпаній та більшість власкорів центральних видань відмовилися взяти участь у прес-конференції голови облдержадміністрації, висловили йому недовіру". Однак 6 грудня на бойкотованій прес-конференції Бауер знову заявив: "І сьогодні я бачу, як підігрують окремим керівникам містечкового рівня. І прогнози, які, на мою думку, висвітлюються цією людиною, подаються як подарунок з барського плеча. Та за такі подарунки треба по голові бити. В першу чергу того, хто це говорить. А в другу того, хто це висвітлює".

Крім того, 9 грудня завідуючий відділом зв'язків з громадськістю і пресою Чернівецької облдержадміністрації Дмитро Миронюк заявив УНІАН, що "газети, які себе називають опозиційними... на сьогоднішній день треба було б, може, і закрити", а далі зазначив, що "просто хлопці вже розперезалися", і якщо не на рівні області, то на рівні адміністрації президента України, уряду, силових структур треба звернути увагу на ці видання, на те, "що вони пишуть, про кого вони пишуть, хто їх фінансує", "ми не є злочинці, коли починають цькувати, то терпець може увірватися".

У зв'язку з цим журналісти у своєму зверненні вимагають від вищого керівництва держави "захистити засади демократії на Буковині, припинити тиск на ЗМІ з боку керівництва обласної виконавчої влади", а також вимагають відставки Бауера та тих держслужбовців, які відповідають у Чернівецькій області за зв'язки з пресою і громадськістю та реалізацію інформаційної політики у регіоні.

Водночас представники ЗМІ Чернівецької області, "не маючи віри у неупереджений розгляд справи щодо звинувачення Бауера у місцевих судах", звернулись до уповноваженого Верховної Ради з прав людини, керівників силових структур держави з проханням виконати свій конституційний обов'язок щодо захисту журналістів та їх родин, забезпечення умов для їх професійної діяльності та "притягнути до кримінальної відповідальності керівника обласної виконавчої влади і керівника його прес-служби за нехтування законодавством України, погрози та залякування журналістів незалежних ЗМІ Чернівецької області, перешкоджання їх професійній діяльності".

"Ми не бажаємо чекати, поки урветься терпець у Бауера і він почне розбиратися з журналістами. Його заяви розцінюємо як реальні погрози фізичної розправи над журналістами, тиск та перешкоджання їх професійній діяльності з використанням службового становища", - йдеться у зверненні журналістів Буковини.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування