У справі Александрова є нові жертви?

Вівторок, 17 грудня 2002, 10:02
Народний депутат Григорій Омельченко має достовірну інформацію стосовно того, що Юрія Вередюка "обробили, умовили три генерали міліції, щоб він "взяв" на себе" вбивство журналіста Ігоря Александрова. Про це Омельченко повідомив 16 грудня в інтерв'ю УНІАН.

За його словами, цю інформацію він отримав, спілкуючись з багатьма співробітниками СБУ та МВС, які на первинному етапі слідства входили до складу слідчо-оперативної групи, яка займалася розслідуванням вбивства Александрова.

Народний депутат зазначив, що він має прикмети цих генералів "і одного - прізвище". Водночас, Омельченко наголосив, що особи, які надали йому цю інформацію також повідомили йому про те, що крім Вередюка "було оброблено декілька осіб за характером поведінки таких самих, як і Вередюк, які дали офіційні свідчення про те, що буцімто Вередюк їх вербував на побиття Александрова. Декілька з цих осіб на сьогоднішній день мертві".

За словами Омельченко, ним встановлено, що за півтори-дві доби до смерті Вередюка до нього приходив його приятель, "який дав Вередюку ліки". Крім того, як зауважив народний депутат, йому вдалося встановити, що "на підставну особу Вередюку було куплено квартиру після того, як його умовили". Омельченко, за його словами, отримав офіційну відповідь з медично-експертної установи про те, які ліки не можна вживати після перенесеного інфаркту; а також те, що деякі з них, якщо їх вжити, неможливо встановити при проведенні судово-медичної експертизи.

Як наголосив Омельченко, аналіз отриманої ним і парламентським комітетом з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією інформації дає підстави зробити висновок, що Вередюк не вбивав Александрова, "і самого Вередюка було вбито тими ліками, які не можна вживати після інфаркту".

Разом з цим, депутат повідомив, що члени слідчо-оперативної групи "заявили, що вони готові офіційно дати свідчення з приводу того, як велося розкриття вбивства Александрова, і про те, що Вередюк не скоював цього злочину за умови реального забезпечення їх безпеки".

Керівник Слов'янської ТРК "ТОР" Ігор Александров помер 7 липня 2001 р. в лікарні після того, як невідомі жорстоко побили його біля входу в телекомпанію. У вбивстві Александрова звинувачувався Юрій Вередюк, хоча парламентська комісія з розслідування вбивства журналіста висловила сумніви в його вині.

17 травня 2002 року суд в Слов'янську ухвалив виправдувальний вирок Вередюку за недоведеністю його участі в здійсненні злочину і постановив звільнити його з-під варти в залі судового засідання. Донецька обласна прокуратура оскаржила це рішення у Верховному Суді. 19 липня Вередюк помер, за висновками лікарів, від серцевої недостатності.

25 липня Верховний Суд України частково задовольнив касаційну скаргу Донецької облпрокуратури, скасувавши вирок Донецького апеляційного суду відносно Вередюка і направивши справу на нове розслідування.

Пізніше генеральний прокурор Святослав Піскун повідомив, що Генпрокуратурі відомі замовники вбивства журналіста і ці люди оголошені в розшук.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування