Лід "холодної війни"

Вівторок, 17 грудня 2002, 14:52
На останньому місяці 2002 року Україна опинилася на межі холодної війни. Виявляється, Кучмі замало міжнародної ізоляції, скандалу з "Кольчугами" і Георгієм Гонгадзе. Він хоче "всерйоз і надовго" посваритися з США. "Війну" зі Штатами йому організує нове оточення – як вони самі себе називають, "антикризові менеджери" Віктора Медведчука.

Канадська газета "The Globe and Mail" 14 грудня опублікувала статтю про Україну під заголовком "Його репутацію неможливо зіпсувати" ("You саn't really degrade his reputation" тут і далі цитується за ИноСми.Ru). У статті московський кореспондент видання не маніжиться з Кучмою, називаючи його "політиком-ветераном", "який пережив більше гучних скандалів, ніж Білл Клінтон і Браян Малроні, разом узяті".

Але найцікавіше у статті – це слова одіозного керівника Головного інформаційного управління адміністрації Кучми Сергія Васильєва. Не добираючи евфемізмів, він уперше без усяких натяків назвав організаторів касетного скандалу. Це… урядові структури США. (мовою оригіналу) "По словам помощника президента Сергея Васильева, украинские власти считают записи подделкой, сфабрикованной работниками американской администрации, выступающими за отставку г-на Кучмы и замену его прозападным лидером оппозиции бывшим премьер-министром Виктором Ющенко".

Далі газета розвиває думки Кучминого співробітника: "Записи, отмечает г-н Васильев, делались не на простом диктофоне, а на высокотехнологичном цифровом оборудовании, на протяжении сотен часов. Если они настоящие, то их должен был делать кто-то более подготовленный, чем бывший телохранитель президента".

"Г-н Васильев приуменьшил значение скандалов, затронувших президента, и сказал, что Кучма думает о том, что будет после 2004 года, хотя он еще и не определился, кого из потенциальных претендентов он будет поддерживать", - пише "The Globe and Mail".

Шок – перша реакція на слова клерка президентської адміністрації. Вперше представник української влади так прямо й однозначно звинуватив співробітників американської адміністрації в організації найбільшого конфлікту за всю історію України.

Пояснення представника канцелярії Медведчука про коріння касетного скандалу повинні спричинити серйозні наслідки – або для нього самого, або для відносин між стратегічними партнерами, що і так знаходяться у коматозному стані.

Але важливо знати, чиї саме думки озвучив глава управління адміністрації. Можливо, свої особисті. Тоді за розпалення протистояння зі світовим лідером він вже у понеділок має був бути звільнений із займаної посади.

Однак можливий й інший варіант. Якщо жодної реакції з боку високопоставлених шефів канцелярського чиновника не буде, тоді напрошується ще більш сумний висновок. "Холодна війна", як стратегія, обрана Україною стосовно США, втілюється у життя офіційним Києвом.

Можна виправдовуватися, що міжнародну політику України визначає не Васильєв, не Зленко, і навіть не Медведчук. І, як усім відомо, 25 квітня цього року Марчук голосно проголосив, що Україна тримає курс на НАТО, а Кучма у листопаді навіть побував на саміті цієї організації. Разом з тим, і Медведчук, і Кучма роблять усе, щоб ще глибше вирити яму протиріч з партнерами по НАТО. І слова представника АП – це черговий "кинджал" у спину потуг української дипломатії.

Однак, ославитися на сторінках західної преси для дрібного чиновника було замало. Щоб уникнути розходжень у тлумаченні і голослівно не обвинувачувати співробітника адміністрації у роздмухуванні міжнародного конфлікту, УП звернулася за коментарем до нього самого. У його приймальні нам чемно "передали" слова Сергія Леонідовича про те, що він "Українську правду" не читає, і тому коментар давати не буде".

Досить дивно чути це після його ж слів про прозорість влади, а також на тлі щотижневих "звітів" про свободу слова, які направляються пані Ханне Северінсен.

Насмілимося нагадати, що Сергій Васильєв є працівником державної структури, а не керівником прес-служби м'ясокомбінату. До його обов'язків входить спілкування з пресою, незалежно від характеру друкованих матеріалів. І суб'єктивний фактор не може бути визначальним у його спілкуванні з засобами масової інформації.

Користуючись нагодою також інформуємо головного консультанта управління з питань взаємодії зі ЗМІ й органами державної влади ГУІП АП Дениса Радова про неприпустиму поведінку одного з чиновників президентської адміністрації


Читайте також:

Медведчук бреше чи перебільшує?

Медведчук, як остання надія президента. Стратегія України у "кольчужному скандалі"

Україна обирає холодну війну з США

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування