Як і хто змінив Стельмаха на посаді голови НБУ

Вівторок, 17 грудня 2002, 18:48
У вівторок у ході поіменного голосування бюлетенями парламент України підтримав рішення про відставку глави Національного банку України Володимира Стельмаха та призначення на цю посаду Сергія Тігіпка.

Результати голосування оголосив у вівторок у парламенті глава тимчасової лічильної комісії Володимир Заєць (СДПУ(о).

За його словами, відставку Стельмаха підтримали 232 народних депутата з 246, які взяли участь у голосуванні. Бюлетенів по цьому питанню отримали 257 народних депутатів, визнані недійсними 3. При цьому депутати голосували іменними бюлетенями.

Як повідомлялося, протягом останніх тижнів це питання було каменем спотикання в роботі парламенту, опозиція докладала усіх зусиль, аж до блокування роботи, щоб не допустити переобрання глави НБУ.

28 листопада Верховна Рада відмовилася звільнити Стельмаха з посади голови Національного банку України. "За" проголосувало лише 214 депутатів.

Президент повторно подав у парламент два подання - про дачу згоди на звільнення глави НБУ Володимира Стельмаха та призначення на цю посаду Сергія Тігіпка (лідер парламентської фракції партій промисловців і підприємців і "Трудова Україна"). Подання на звільнення Стельмаха було подано за його особистою заявою.

У листопаді подання про звільнення глави НБУ Стельмаха подавав президентові екс-прем'єр Анатолій Кінах, незадовго до свого звільнення.

Сергій Тігіпко народився 13 лютого 1960 року в селі Драгонешти (Молдавія). Закінчив Дніпропетровський металургійний інститут.

Народний депутат 3-го і 4-го скликання. На виборах 2002 року очолювана ним партія "Трудова Україна" входила у виборчий блок "За єдину Україну!"

У 1991-92 р. Тігіпко був заступником голови правління банку "Дніпро", у 1992-97 р. - головою правління Приватбанку (Дніпропетровськ).

У 1997 році він обіймав посаду віце-прем'єра з питань економічної реформи; у 1997-99 р. - віце-прем'єра з питань економіки; у 1999-2000 р. був міністром економіки, у 2000 році - членом РНБО та главою Митно-тарифної ради України.

З 1997 року Тігіпко є главою Експертної ради з питань страхування при уряді, членом Вищої економічної ради при президентові, з 2000 р. - членом Стратегічної групи по україно-російським відносинам.

Зараз Тігіпко очолює в парламенті фракцію партії промисловців і підприємців та "Трудова Україна", входить у комітет охорони здоров'я, материнства і дитинства.

Тігіпко пообіцяв вийти з партії "Трудова Україна", лідером якої він є, наступного дня після обрання головою Нацбанку.

Раніше Тігіпко заявив, що не має наміру проводити в Нацбанку "кадрову революцію" і обмежиться лише кількома новими призначеннями.

Він також вважає своїм завданням підтримувати стабільні ціни та гривню. "На пряму емісію я не погоджуся. Якщо будуть інші конструктивні підходи, що проходять через комерційні банки або будь-яким іншим способом, якщо цього не буде і буде гарантія, що це не вплине на стабільність гривні, то тоді можна розглядати ці питання", - відзначив Тігіпко, коментуючи, зокрема, припущення про можливості участі Нацбанку в покупці 10-річних облігацій Торгового дому "Газ України" на суму 3,5 млрд. грн., що випускаються з прибутковістю 3% річних.

Раніше народні депутати оприлюднили інформацію про те, що Тігіпко та його родичі є одними з власників фінансово-промислової групи "ТАС", у яку входять київські ТАС-Інвестбанк (колишній банк "Сосьєте Женераль Україна") і ТАС-Коммерцбанк (колишній банк "Київ-Приват").

63-літній Володимир Стельмах очолює НБУ з січня 2000 року. У Нацбанку України працює з квітня 1992 року, у банківській системі - з 1962 року. Стельмах очолив НБУ після переходу на прем'єрську посаду Віктора Ющенка, у якого він з березня 1993 року був першим заступником голови.


Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування