Ентузіазм Адамкуса щодо України в Литві не сприймають

Середа, 18 грудня 2002, 15:32
"Консервативні політики Балтії досить часто висловлювали своє нерозуміння щодо ентузіазму, з яким литовський президент захищав сумнівного колегу по відомству в Києві", - цитує провідне швейцарське видання Neue Zuеrcher Zeitung "Німецька хвиля".

Тривалий час литовський президент Валдас Адамкус намагався чітко окреслити свою роль заступника України в Євопейському союзі, - вважає NZZ.

Але, як зазначає газета, намагання Адамкуса не завжди знаходили позитивні відгуки в середині країни: "Литва й Україна протягом тривалого часу підтримують своєрідні й особливі відносини. Їхньому поглибленню має сприяти створена наприкінці жовтня президентська рада. А поглиблювати є що: адже участь України в прямих іноземних інвестиціях у Литву становить лише 0,1 відсотка. Торгівля перебуває в стані застою. Передбачається створення "Литовсько-українського міжпарламентського форуму". Сам Кучма хоче, щоб його країна до 2007 набула статусу асоційованого члена ЄС, а також - за доброю старою радянською традицією - намагається ініціювати переговори щодо запровадження зони вільної торгівлі. Передбачається, що з 2007 по 2011 Україна виконає останні умови вступу до ЄС. Київ має намір вступити також до НАТО", - пише NZZ.

Видання називає лобіювання Адамкусом інтересів України в ЄС "заграваннями" та зауважує, що вони не скрізь знаходять підтримку:

"Консервативні політики Балтії досить часто висловлювали своє нерозуміння щодо ентузіазму, з яким литовський президент захищав сумнівного колегу по відомству в Києві. Нещодавно видання "Балтік таймс" навіть порекомендувало своєму президенту в матеріалі під назвою "Безвідповідальна дипломатія" наступного разу трохи краще подумати, перш, ніж щось говорити. Замість порожніх обіцянок, балтійські керівники краще б нагадали Україні про ту тисячу умов, які вона має виконати, щоб вступити до ЄС та НАТО", - зазначає NZZ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:15
В уряді прогнозують скорочення населення до 28,9 млн осіб у 2041 році: як цьому запобігти
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
15:33
"Укрнафта" розпочала ребрендинг мережі АЗС Glusco
15:32
Туск після переговорів зі Шмигалем: Ми близькі до вирішення проблем  
15:27
Цього року планується запустити залізничний маршрут з Києва до Кошице
Усі новини...