Кучма зізнався, що українців в Європі вважають "другосортними"

Четвер, 19 грудня 2002, 09:12
Президент Кучма зазначає, що "політичні заяви, що свідчать про укорінений в Старому Світі консервативний погляд на об'єднану Європу і на її зовнішні кордони" викликають "в Україні нерозуміння".

Про це глава української держави сказав, виступаючи 18 грудня в Міжнародному центрі досліджень взаємовідносин Схід-Захід у Тбілісі, повідомила прес-секретар президента України Олена Громницька.

Кучма вважає неприйнятною "ситуацію, коли одна Європа відчужує іншу Європу".

За його словами, "особливо непокоїть спроба поділити європейців на справжніх і другосортних", коли "першим пропонується перспектива повноправної інтеграції, другим - місце в якомусь малозрозумілому "поясі сусідства".

Як сказав Кучма, "сьогоднішні спроби штучно обмежити розширення Євросоюзу довільно зведеними зовнішніми стінами – не просто помилкові". На його думку, "вони фактично закривають перспективу цивілізованого розвитку для націй, які були абсолютно не зі своєї вини відірвані від загального європейського дому".

Кучма підкреслив, що Грузія і Україна привнесуть в "європейську сім'ю народів" унікальний культурний, історичний і духовний досвід, якого не знали народи Західної Європи. Він хотів би, "щоб цей факт усвідомили в Європі так само чітко й визначено, як це зробив великий європеєць сучасності Папа Римський Іоанн Павло II". Кучма нагадав слова Понтифіка: "Грузія, зі своєю культурою, історією і вірою, завжди дивилася на Захід і внесла свій внесок в християнську Європу".

UNIAN

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News