Володар п'яти кілець

Четвер, 19 грудня 2002, 16:11
Навіщо Прем'єр-міністр Віктор Янукович готується очолити Національний олімпійський комітет?

У п'ятницю має бути обрано нового президента Національного олімпійського комітету України. Офіційних кандидатів четверо - нинішній керманич НОК, "динамівець" Іван Федоренко (висунутий Асоціацією спортивної боротьби), попередній керівник цієї структури, член МОК, видатний легкоатлет та президент Федерації легкої атлетики Валерій Борзов (висунутий своєю федерацією), а також Анатолій Писаренко (провідник Федерації важкої атлетики, колишній рекордсмен у цьому виді спорту) та Микола Марценюк (висуванець власної екзотичної Федерації бейсболу та софтболу).

Але в коридорах спортивних відомств "гуляє" дуже цікава інформація, неофіційна як для преси, однак майже "вирішена" для фізкультурних чиновників. Мовляв, у грудні на спортивну вулицю України має прийти свято, значно більше за розмахом, аніж недавні торжества з приводу 50-річчя участі наших співвітчизників в Олімпійських іграх.

Різні джерела підтверджують, що квартет згаданих достойників зніме свої кандидатури, і Національний олімпійський комітет очолить... Прем'єр-міністр України Віктор Янукович. Спортивні чиновники сподіваються, що цей товариш принесе галузі чимало користі. Куди вже тим корейським спонсорам із "Самсунга", угоду про партнерство з якими НОК днями перепідписав і на 2003-2004 роки, тобто до наступних Ігор в Афінах.

Глава уряду - головний спортсмен і олімпієць країни? У цивілізованому світі така практика зовсім не поширена. Один із винятків - сусідня Білорусь, де "бацька" Лукашенко свого часу очолив Національний олімпійський комітет. Авторитарний білоруський правитель узагалі робить ставку на спорт, не шкодує грошей на його розвиток, вишукує ресурси на будівництво Палаців спорту в областях, переманює своїм довгим рублем-"зайчиком" олімпійців з інших країн (згадайте хоча б нашу біатлоністку Зубрилову).

Але це - Лукашенко, Ляксандр Ригоравіч. Хай там як він бігає "власноруч" на лижах, грає в хокей (і з задоволенням перемагає власних підлеглих), але ж ставлення світу до його держави відоме. Президент із мінською пропискою якраз і намагається утвердитися, хоч трохи підняти національне реноме за допомогою спортивних перемог. Чи не такою ж стежиною прагне піти й українське державне керівництво?

А що? До спорту наш прем'єр прив'язаний ще більше, ніж білоруський президент. У бутність донецьким "губернатором" Віктор Янукович очолював обласне відділення Федерації гандболу, з футбольним "Шахтарем" та його успішністю Віктор Федорович пов'язаний нерозривно, окрім того, навіть займаючи найвищу посаду в області, Янукович - затятий любитель автогонок - брав участь у різноманітних ралі на кшталт "Бахмутський шлях". Статура в нього відповідна, зріст баскетбольний - за 2 метри...

Якщо чутки про сходження Януковича на головну посаду в НОК справдяться, стане ще більш зрозумілим, що саме Віктора Федоровича готують як одного з найреальніших претендентів у наступники президента Кучми. Справді, аби підвищити рейтинг кандидата від влади (чия популярність у народі наразі дуже низька), потрібно використовувати будь-яку можливість позитивного "піару". І спорт - поруч із ракетобудуванням чи не єдина галузь, здатна приносити Україні іміджеві капітали, - добре підходить для розкрутки "містера Наступника".

Як не згадати, що президентські вибори пройдуть невдовзі після Олімпіади в Афінах. Уже зараз є дані, що Держкомспорт видозмінюватиме підготовку наших спортсменів до головних спортивних змагань чотириріччя: замість 800 осіб, котрим платили копійчані зарплати чи стипендії, буде виокремлено разів у десять менше атлетів, зате на підготовку до стартів кожен із них отримуватиме суми, які обчислюватимуться тисячами гривень щомісячно. Так би мовити, цільове фінансування: краще менше, та краще.

Слід зробити все, щоб кількість "золота", здобутого на міжнародній арені, дозволила говорити про Україну з гордістю. Не те, що після провалу в Сіднеї. Так і стануть "очки, голи, секунди" одним з елементів реклами крутого господарника Януковича?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News