Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Через хаос у парламенті на Україну можуть накласти санкції

Четвер, 19 грудня 2002, 16:45
Міжнародна організація з протидії відмиванню брудних грошей (FATF - Financial Action Task Force on Money Laundering) збирається 20 грудня офіційно оприлюднити рішення про застосування чи незастосування санкцій стосовно України у зв'язку з недостатньою боротьбою з відмиванням "брудних" грошей.

Про це повідомили у департаменті FATF по зв'язках з громадськістю у Парижі у четвер. У департаменті не уточнили інші подробиці щодо можливого рішення FATF.

Як повідомлялося, FATF у жовтні цього року відклала введення санкцій щодо України до 15 грудня, давши Києву можливість ухвалити закон "Про запобігання легалізації (відмиванню) коштів, отриманих злочинним шляхом".

Верховна Рада 28 листопада ухвалила вказаний закон, а президент підписав його 9 грудня.

На минулому тижні з візитом у штаб-квартирі FATF знаходилася українська делегація на чолі з керівником департаменту фінансового моніторингу Олексієм Бережним з метою добитися відмови від введення санкцій у зв'язку з прийняттям закону.

У четвер після обіду до парламенту прийшов перший віце-прем'єр Микола Азаров, який запропонував для запобігання санкцій невідкладно ухвалити зміни до закону про "відмивання" брудних грошей. Спікер Володимир Литвин попросив опозицію як виняток розблокувати роботу парламенту для голосування щодо цього питання.

Водночас депутати-опозиціонери скептично поставилися до прохання спікера. Юлія Тимошенко, виступаючи з трибуни, повідомила, що "ніхто не бачив в очі" цей законопроект - тобто він не був розданий депутатам.

В коментарі журналістам депутат Сергій Терьохін ("Наша Україна") розкритикував даний законопроект: він знімає "перестороги, які не дозволяли втручатися в приватне життя людей".

"Верховною Радою був прийнятий на 14 сторінках закон про запобігання легалізації брудних грошей, де все дуже детально описувалося: що таке "сумнівна операція", що таке "нелегальна операція". Ці ж зміни дозволять органу моніторингу вважати сумнівною будь-яку операцію. Тобто всі перестороги, викладені в законі, знято", - зазначив Терьохін.

"Або ще одна норма: в законі було сказано, що коли існують однакові докази на користь того, хто проводить моніторинг, і на користь того, хто підпадає під моніторинг, то закон стає на бік другого. Тобто діє презумпція невинуватості. Зміни ж до закону це анульовують".

На думку Терьохіна, враховуючи тиск на депутатів-опозиціонерів, який здійснюється останні місяці з боку силових структур, вони не підтримуватимуть даний законопроект.

Інтерфакс-Україна, Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:10
Bloomberg: Макрон лобіює заміну фон дер Ляєн на посаді голови Єврокомісії
00:00
гімнастикаВерняєв став срібним призером чемпіонату Європи
23:51
Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку - Міноборони
23:12
У Білому домі розповіли, чому США передали Україні ракети ATACMS ще у березні
22:48
Салліван: Через затримку з допомогою Україна втратила Авдіївку
22:35
відеоУльтраправий політик випустив у Європарламенті голуба, побажавши "миру" Україні та Росії
22:25
оновленоУкраїнські чоловіки 18-60 років не зможуть отримати паспорти за кордоном – постанова КМУ 
22:09
фото, відеоУ Миколаєві через невідому вибухівку запалали авто: п′ять рятувальників постраждали
22:01
Під парламентом Грузії знову протестують проти закону про "іноагентів"
21:54
Економічні новини 24 квітня: справа Сольського, ТРЦ "Гулівер" хочуть передати в управління АРМА
Усі новини...