Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Четвірка" пропонує більшості "меню компромісів"

Четвер, 19 грудня 2002, 18:07
Лідер фракції "Наша Україна" Віктор Ющенко заявив, що "четвірка" готова визнати результати голосування 17 грудня, але "за однєї умови" – більшість має надати бюлетені, які підтверджують результати голосування.

Йому було надане слово на вечірньому засіданні, після тривалих консультацій у кабінеті спікера і у фракціях.

"Що робить парламент недієздатним? 17 число (день ухвалення рішень по Стельмаху, Тігіпку і перерозподілу комітетів – УП)", заявив Ющенко з парламентської трибуни.

Ющенко вважає, що якщо немає "можливості легітимно підтвердити результати голосування, їх варто скасувати". Він запропонував проголосувати в залі у звичайному режимі – картками – питання про звільнення Стельмаха і призначення Тігіпка.

Кажучи про перерозподіл комітетів, Ющенко нагадав, що у червні було підписано домовленість з цього питання. У цьому зв'язку він запропонував визнати недійсним рішення від 17 грудня про перерозподіл комітетів й оголосити мораторій на такі рішення.

Ще одна пропозиція Ющенка – "набрати меню" з найважливіших законопроектів, з яких можна досягти компромісу, назвавши його "пакетом компромісів".

Для реалізації цих пропозицій лідер "Нашої України" вважає за необхідне створити робочу комісію, до складу якої увійдуть по одному представнику від кожної фракції.

Після Ющенка виступав лідер НДП Валерій Пустовойтенко, який назвав переговори "дуже плідними". "Було досягнуто абсолютної згоди", - сказав він. Водночас було не зрозуміло, про який варіант виходу із ситуації ідеться – запропонований більшістю або опозицією.

Існує 2 варіанти розблокування роботи парламенту. Більшість пропонує єдиною постановою підтвердити заміну Стельмаха на Тігіпка й анулювати голосування за перерозподіл комітетів і навіть накласти мораторій на зміну їх керівництва.

У свою чергу опозиція пропонує кожне питання голосувати окремою постановою. Пояснюють цю хитрість тим, що зараз у більшості не вистачає голосів для прийняття постанови, яка підтверджує зміну керівництва НБУ, і таким чином вони підв'язали це питання до анулювання перерозподілу комітетів. Автоматично змушуючи і опозицію долучитися до голосування щодо ротації в НБУ.


Спікер Володимир Литвин сказав, що дві фракції – одна від більшості і одна від опозиції – не підтримали узгоджене рішення, не уточнивши, про що ідеться. Депутат від БЮТ Анатолій Матвієнко сказав журналістам, що на нараді звучало дуже багато варіантів, і для компромісу лідери більшості й опозиції просили час обговорити пропозиції всередині своїх фракцій.

Сказавши, що "немає сенсу продовжувати далі", Литвин оголосив сесійне засідання закритим. У п'ятницю депутати працюватимуть в комітетах. Наступне пленарне засідання відбудеться у вівторок.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...