FATF ВВОДИТЬ САНКЦІЇ ПРОТИ УКРАЇНИ

П'ятниця, 20 грудня 2002, 12:50
Міжнародна організація з протидії відмиванню брудних грошей (FATF - Financial Action Task Force on Money Laundering) рекомендує країнам-членам організації ввести санкції проти України у зв'язку із недостатньою боротьбою з відмиванням "брудних" грошей.

Таке рішення ухвалено на засіданні FATF 19 грудня в Парижі, про що говориться в прес-релізі цієї організації.

Санкції будуть введені у зв'язку з тим, що Україна не затвердила ефективного закону про запобігання легалізації (відмиванню) коштів, отриманих злочинним шляхом, який би відповідав світовим стандартам.

Як відзначається у прес-релізі, Україна в грудні ухвалила закон про боротьбу з відмиванням "брудних" грошей, однак цей документ не враховує побажання FATF, висловлені в червні 2001 року.

Разом з тим, FATF врахував заяву прем'єр-міністра України Віктора Януковича про те, що до закону буде у першочерговому порядку внесено необхідні зміни.

Як говориться в прес-релізі, на цьому ж засіданні FATF вирішив не застосовувати санкції до Нігерії, яка 14 грудня прийняла закон про боротьбу з відмиванням "брудних грошей".

Раніше голова НБУ Володимир Стельмах заявив про загрозу того, що комерційні банки країн - членів FATF після ухвалення рішення про санкції будуть змушені за її вимогою закрити коррахунки українських банків, і останні повинні будуть проводити операції з іноземною валютою винятково через Національний банк.

Держсекретар Міністерства фінансів, директор департаменту фінансового моніторингу, Олексій Бережний повідомив у четвер напередодні рішення FATF, що прем'єр-міністр Віктор Янукович у середу направив президентові FATF лист, у якому проінформував про заходи для виконання рекомендацій цієї організації Україною і запевнив у тім, що український уряд прикладе максимальних зусиль для їхнього втілення. Україна сподівається, що в лютому-2003 року перегляне своє рішення.

Членами FATF є 29 країн світу.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування