Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Слідом за ЄС і НАТО свої двері перед Україною закрила й СОТ

Субота, 21 грудня 2002, 14:48
Міністр економіки і європейської інтеграції Валерій Хорошковський заявляє, що процес приєднання України до Світової організації торгівлі провалений.

"Процес приєднання до СОТ відверто провалений. За прогнозами західних урядів, Україна може стати членом СОТ не раніше 2010 року, хоча указом президента ми повинні були до 2003 року провести всі технічні переговори", - сказав Хорошковський у суботу в Києві на зустрічі з працівниками міністерства.

"2003 рік не за горами, а ми провели тільки 9 з 42 комісій з питань двосторонніх угод", - відзначив Хорошковський.

Міністр підкреслив, що питання вступу України до СОТ є питанням торговельних відносин з іншими країнами й "інструментом" підвищення економічної активності. "Я розумію, що для деяких радянських підприємств це тимчасово ускладнить життя, і наше зобов'язання – співробітничати з такими підприємствами, допомогти їм підготуватися до змін заздалегідь", - підкреслив він.

Хорошковський висловив побажання, що "люди, які будуть відповідати за питання приєднання до СОТ, повинні бути особисто переконані в необхідності і важливості членства України в цій організації". "У цій же площині лежить питання вступу до Європейського Союзу та вступу до НАТО", - сказав міністр.

Глава відомства також заявив про обов'язкову участь міністерства в управлінні державними корпоративними частками. "На сьогодні в нас склалася критична ситуація – державні підприємства працюють не на державу, а на менеджмент, який їм керує, і державна власність використовується проти самої держави. Ці підприємства повинні працювати ефективно, і держава повинна одержувати від них користь", - підкреслив Хорошковський, додавши, що на сьогодні від усієї державної власності отримано тільки 40 млн. грн. дивідендів.

Міністр також висловився за необхідність поновлення фінансової дисципліни. "Не платити – стало вигідною фінансовою політикою, навіть платоспроможні громадяни і підприємства не платять податки і не розраховуються за послуги", - підкреслив він.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування