Ющенко дав Банковій тиждень, щоб уникнути революції

Субота, 21 грудня 2002, 15:13
Наступного тижня опозиція спробує врегулювати ситуацію в парламенті "не емоціями, а розумом", однак якщо це не удасться, вона залишає за собою право "довести, що демократія в Україні не загинула" і вийти на вулицю, заявив лідер фракції "Наша Україна" Віктор Ющенко.

"Я бачу два шляхи, на рух по яких буду орієнтувати свою політичну силу. Першому шляхові буде присвячений наступний тиждень. Вважаю, що це буде остання можливість якось уплинути, не емоціями, а розумом на врегулювання ситуації в парламенті. На відродження взаєморозуміння, толерантності і законності в ньому. Ми повинні демонтувати 17 грудня як проблему", - сказав він в інтерв'ю газеті "Дзеркало тижня", опублікованому в суботу.

На думку Ющенка, є чотири пункти, для розблокування яких варто знайти рішення і при цьому "зберегти обличчя парламенту, більшості й опозиції і, найголовніше, верховенство закону". "Парламент одною постановою по чотирьох пунктах або чотирма окремими постановами повинен врегулювати проблеми і зробити висновки", - відзначив він, маючи на увазі визнання нелегітимними результатів голосування з ротації глави Нацбанку, перерозподілу комітетів і скасування результатів голосування щодо бюджету-2003 у другому читанні.

Ющенко підкреслив, що бюджет, закон про відмивання "брудних" грошей, чотири закони про розширення податкової бази, тема адміністрування податків, можуть бути виділені в один пакет. У цей пакет можуть ввійти і законопроекти про політичну реформу, пропорційний закон про вибори й інші. "І цей пакет актуальних і очікуваних суспільством законодавчих актів має стати невід'ємною частиною постанови, що розв'яже проблеми 17 грудня. Цей пакет має стати базою для компромісів у Верховній Раді", - сказав він.

"Щодо вирішення нинішньої ситуації проведено вже шість нарад, де висловилися усі. Я відчуваю, що позиція "Нашої України" з врегулювання конфлікту багатьма сприймається. Не тільки в меншості, але й у більшості. Ми могли б домовитися. Але дуже сумнівно, що буде дане політичне "добро" на таку поведінку "дев'ятки", - вважає Ющенко.

Якщо ж "бажання демократичного врегулювання ситуації не повернеться в парламентські стіни", заявив він, якщо протягом тижня "компроміс не буде знайдений", то політична ситуація в Україні буде розвиватися в такий спосіб: "якщо парламент і надалі буде знаходитися на зовнішнім керуванні, то мені, як народному депутатові, як людині, для якої демократія є формою релігії, доведеться перегорнути сторінку українського парламентаризму".

На думку Ющенко, "влада піде шляхом повноцінної тоталітарної моделі з проявом її у всіх сферах життя". "У цьому випадку нам доведеться звернутися до виборців і закликати їх разом зі здоровими демократичними силами активно відстоювати демократичні принципи. Якщо політичні сили за посередництвом парламенту не можуть зупинити деспотію - то заговорить вулиця", - підкреслив він.

"Будуть знайдені форми реалізації - це і демократичні з'їзди, і круглі столи й акції протесту. Ми зможемо зробити достатню кількість кроків для того, щоб довести: демократія в Україні не загинула", - сказав Ющенко.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування