Радник Кучми: дерибан посади глави НБУ – "курям на сміх"

Неділя, 22 грудня 2002, 15:10
Включення посади голови Національного банку України в квоту політичного розподілу посадових портфелів суперечить проголошеному президентом Леонідом Кучмою курсу на євроинтеграцію. Так вважає голова ради НБУ, радник президента Анатолій Гальчинський.

"У Німеччині уряд і центральний банк розташовані в різних містах. Зроблено це в зв'язку з відповідним розмежуванням функцій зазначених інститутів – центральний банк не несе відповідальності за діяльність уряду. Ми ж курям на сміх уключили посаду голови НБУ в квоту політичного розподілу посадових портфелів", - відзначив він у статті в суботньому номері щотижневика "Дзеркало тижня".

Гальчинсmкий підкреслив, що в єврозоні грошово-кредитною й емісійною політикою займаються не національні банки, а Європейський центральний банк, до якого урядові структури окремих країн не мають жодного відношення. За його словами, зокрема, на цій основі базується надійна стабільність євро.

"Я увесь час думаю: скільки ж потрібно часу, щоб ми нарешті осмислили ці ключові відмінності ринкової економіки від адміністративної?" - задається питанням глава ради НБУ.

Гальчинский розкритикував думку, що якби Нацбанк "у повсякденній діяльності спирався на задачі, що ставляться перед урядом", то Україна в 2002 році вийшла б на макроекономічні параметри, і рівень витрат держбюджету, які планувалися, а також уникла б фінансової кризи, яка дедалі поглиблюється.

Гальчинский пояснив, що "звичайною мовою" такі пропозиції означають включення Нацбанком "на повну потужність" друкарського верстата і проведення емісії для покриття дефіциту державного бюджету. За його словами, обсяг додаткової емісії для покриття касового розриву бюджету повинний був би обчислюватися сумою 9 млрд. грн.

Гальчинский нагадав, що "ми це вже проходили", і навів у приклад 1993-1994 роки, коли в результаті росту емісії готівки відповідно в 29,7 рази і 6,2 рази інфляція в 1994 році досягла астрономічної цифри - 10256%.

Глава ради НБУ пропонує парламентаріям, які піднімають проблеми дефіциту бюджету, пам'ятати про те, що надлишкова емісія – це інфляційний податок, і не замовчувати наявність бюджетної недоїмки в розмірі 13 млрд. грн., що продовжує зростати.

Він підкреслив необхідність "усе зробити заради того, щоб непрофесіоналізм і політиканство не запаморочили суспільство знову", і висловив стурбованість, щоб новий уряд прем'єр-міністра Віктора Януковича не пішов на вирішення економічних і бюджетних проблем шляхом відмови від політики стабільної національної грошової одиниці.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News