Уряд приховує від парламенту справжні вимоги FATF

Понеділок, 23 грудня 2002, 10:38

Ухвалення змін до закону "Про запобігання легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом", які пропонує уряд, можуть призвести до поліцейського режиму в країні, вважають депутати з фракції "Наша Україна".

Вимоги Міжнародної групи по боротьбі з фінансовими зловживаннями (FATF) щодо цього закону надійшли в парламент у спотвореному вигляді, наголошують вони.

За словами представника "Нашої України" Юрія Ключковського, фракція вимагала від уряду надання офіційного документа з тим, аби довідатись яких саме змін до закону "Про запобігання легалізації брудних коштів" прагне FATF. Втім депутат стверджує, що документ так ніхто і не бачив.

На думку Юрія Ключковського, опозиційні фракції вважають, що зміни, які пропонує уряд, є антиконституційними і тому не можуть бути схвалені. Крім того, є великі сумніви, що організація з протидії відмиванню коштів домагається саме тих змін, на яких наполягає уряд.

Основна суперечка точиться довкола поправки, яка розширює повноваження фінансової розвідки. Зокрема, урядом пропонується внести формулювання, що підставами для проведення внутрішнього фінансового моніторингу, поміж перерахованих, можуть бути й "інші обставини".

На думку депутата, поправку "інші обставини" можна тлумачити як завгодно, так само, як і звинуватити будь-кого у спробі легалізації тіньових коштів.

Німецька хвиля

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування