Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

2002 рік - рік Скнилівської трагедії, виборів і "Кольчуг"

Понеділок, 23 грудня 2002, 15:06
Учасники соціологічного опитування, яка було проведене на замовлення Інституту політики фірмою "Українське демократичне коло", сподіваються, що 2003 рік порівняно з роком, що минає, буде кращим як для них особисто, так і для всієї країни.

Згідно з даними опитування, які було представлені на прес-конференції у понеділок у Києві директором Інституту політики Миколою Томенком, 40% учасників опитування сподіваються, що 2003 рік буде кращим для них і їх сімей, ніж 2002, тоді як 13% готуються до гіршого. 32% респондентів вважають, що наступний рік буде кращим для України порівняно з 2002. При цьому погіршення чекають 20%.

Разом з тим лише 7% учасників опитування вважають, що 2002 рік для України був загалом вдалим, а 44% вважають, що він був поганим. Однак для самих громадян і їх сімей 2002 рік був кращим, ніж попередній. Так, 22% респондентів назвали його хорошим, 50% - ані поганим, ані хорошим, і 26% - поганим.

Розчарування населення, насамперед, зумовлене основним конфліктом року, що полягає у невідповідності "очікування суспільства і рішень, які приймала правляча політична еліта", зокрема, у кадрових питаннях, вважає Томенко.

З його слів, рік, що минає, залишився у пам'яті українців як рік конфліктів і трагедій. Так, 19,3% опитаних назвали подією року авіакатастрофу у Львові, 18,1% - вибори до Верховної Ради, 11,4% - міжнародний скандал з приводу можливого продажу Україною радарних систем "Кольчуга" Іраку, 8,7% - захоплення заручників у театральному центрі на Дубровці у Москві, 7,8% - осінні акції опозиції "Повстань, Україно!".

При цьому заяву президента про необхідність проведення політичної реформи у країні назвали подією року лише 0,55% опитаних.

Якщо 2002 рік був для українців "роком розчарування, конфліктів і трагедій", то наступний рік, на думку Томенка, буде "дуже гарячим роком політичних конфліктів". Політолог вважає, що майбутній рік буде роком "серйозного політичного протистояння і домінування вулиць над політичними залами, в яких приймаються рішення".

В опитуванні, яке проводилося з 29 листопада по 9 грудня, взяли участь 2 тисячі респондентів зі всіх регіонів України.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування