Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тупцювання на місці

Понеділок, 23 грудня 2002, 15:37
Понеділкові перемовини більшості та опозиції щодо розблокування роботи парламенту знов, здається, завершилися нічим. Після останнього раунду "більшовики" вирішили поки не підписувати
постанови перемир'я, а повернутися до внутрішньофракційних консультацій. Таким чином, й досі невідомо, яким чином далі працюватиме парламент. Наступна зустріч лідерів фракцій запланована на 9 ранку у вівторок.

Погоджувальну раду в понеділок скасували. Есдек Леонід Кравчук повідомив, що більшість у вівторок ще раз проголосує з питання про зміну керівництва Національного банку України. Екс-президент зазначив також, що зроблять це знову іменними бюлетенями.

Зі свого боку лідер КПУ Петро Симоненко заявив, що опозиція готова не заважати більшості голосувати з питання ротації керівництва Нацбанку. Щоправда - в залі, а не бюлетенями. "Ми зобов'язуємося не заважати, розблокувати роботу парламенту, щоб більшість мала право проголосувати". Проте, додав він, це не означає, що опозиція підтримує питання зміни керівництва НБУ в цілому.

У понеділок удень у кабінеті Литвина зібралися лідери фракцій більшості й опозиції. Вони обговорювали два проекти постанови, що могли б розблокувати роботу парламенту, й які Віктор Ющенко назвав "фінальним компромісом, досягнутим після багатьох зустрічей".

В першій постанові пропонувалося анулювати результати голосування щодо перерозподілу комітетів, накласти мораторій на переділ цих посад, анулювати перехід на голосування бюлетенями і створити робочу групу для нормалізації роботи ВР. Другим проектом постанови пропонувалося підтвердити переобрання голови НБУ.

Після закінчення зустрічі Петро Симоненко розповів журналістам, що обидва проекти зачитав спікер Литвин. Однак, за словами Симоненка, пропрезидентські фракції (за винятком луганського "Народного вибору") не підтримали ані першу, ані другу постанову.

"Три опозиційні фракції підписали [перший проект], я не підписав, бо нехай спочатку більшість підпише. Але більшість відмовилася підтримувати постанову, яку зранку пропонувала від себе", зазначив Симоненко. Коментуючи позицію більшості, лідер КПУ зазначив, що вони "і не шукали компроміс, а намагалися втягнути нас, "четвірку", щоб ми погодилися з варіантом незаконного голосування 17 грудня".

Лідер "Нашої України" Віктор Ющенко розповів, що попросив спікера продиктувати напрацьовані документи як "останню позицію і віддати на друк". "Я перший підписав. Те, що відбувалося далі, коментарю не піддається, бо діалог ішов до того, щоб вивести Верховну Раду з конфлікту", сказав він.

Ющенко припускає, що за вихідні відбулися "консультації" представників більшості, які змінили їх погляди: "Хтось орлом почав себе відчувати, хтось басом заговорив... Сьогодні дехто з дев'ятки не хотів називати те, що відбулося 17 грудня, кривдою та брехнею, а хотів тримати цю позицію, як ключову".

Зрозуміло, якщо відбудеться переголосування, то за накладання "табу" на перерозподіл комітетів проголосує і більшість, і меншість. Щодо заміни Стельмаха на Тігіпка, то тут пропрезидентським доведеться стягувати до парламенту весь свій 236-голосий резерв, оскільки опозиція за це не дасть жодного голосу. Тому й минулого четверга більшовики хотіли засунути всі ці питання в одну постанову. Опозиція ж категорично відмовилася брати участь у звільненні Стельмаха.

Коментуючи припущення журналістів, що більшість не підтримає варіант із двома проектами постанов, оскільки "за" підтвердження ротації у Нацбанку їм не вистачить голосів, Ющенко сказав: "Якщо 17 грудня була постанова, за яку більшість набрала голоси, то і тепер вони повинні забезпечити це голосування". Водночас він пояснив, що опозиція з "політичних міркувань" не може підтримати зміну у Національному банку.

За словами Ющенка, лідери парламентської більшості відмовилися підписувати опозиційний проект постанови, не наводячи "навіть формальних аргументів".

У свою чергу представник СДПУ(О) Нестор Шуфрич заперечив заяви опозиції: "Документи носять принциповий характер, і тому лідери не брали відповідальність ухвалювати рішення, не обговоривши його з колегами".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...