Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

США вірять, що Україна справиться з відмиванням "брудних" грошей

Понеділок, 23 грудня 2002, 18:30
Посол США в Україні Карлос Паскуаль заявляє про впевненість з боку його країни у тому, що Україна внесе необхідні зміни до законодавства про запобігання легалізації (відмиванню) "брудних" грошей.

В інтерв'ю журналістам у понеділок у Києві Паскуаль сказав, що сьогодні мова не йде про посилення санкцій Міжнародної організації з протидії відмиванню "брудних грошей" (FATF - Financial Action Task Force on Money Laundering). Головне, зі слів посла, полягає у тому, щоб "Україна могла внести зміни до законодавства".

Історія показує, підкреслив Паскуаль, що кожна країна, з якою мала справу FATF, виробляла необхідні зміни у своїх законах. Серед таких країн посол назвав Росію, Філіппіни, Ізраїль.

Паскуаль підкреслив, що введення санкцій не є предметом обговорення виключно американського уряду, а лише США як однієї з країн FATF.

Основною причиною для неспокою, відзначив Паскуаль, є 3 проблеми. Зокрема, у законодавстві нечітко визначено "коли підозрілі переліки повинні відмічатися", "неясно, коли ця інформація може бути передана до правоохоронних органів". Крім того, "немає ясності у зв'язках між даним законодавством і Кримінальним кодексом України".

"Якщо ви не знаєте, коли повідомляти інформацію, якщо ви не можете звернутися до правоохоронних органів, і якщо не можна порушити кримінальну справу, тоді такий закон є неефективним", - підкреслив Паскуаль.

Як повідомлялося, після рішення FATF Міністерство фінансів США у п'ятницю визначило Україну - нарівні з островом Науру - як країну, яка викликає особливе занепокоєння у зв'язку з відмиванням брудних грошей.

У п'ятницю FATF рекомендувала країнам-членам організації ввести санкції стосовно України. Санкції будуть введені у зв'язку з тим, що Україна не ухвалила ефективного закону про запобігання легалізації (відмиванню) коштів, отриманих злочинним шляхом, який би відповідав світовим стандартам.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування