Литвин оголосив збори парламентського перемир'я. Ющенко закликає знімати памперси

Понеділок, 23 грудня 2002, 23:00
У Верховній Раді почалося засідання народних депутатів для обговорення ситуації, що склалася у парламенті, замість традиційного засідання.

Про таке рішення, що було ухвалене на засіданні лідерів парламентських фракцій і груп у вівторок, повідомила журналістам лідер фракції "Регіони України" Раїса Богатирьова. За її словами, на засіданні лідери фракцій і груп не змогли домовитися, і не був підписаний проект постанови про розблокування роботи парламенту, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Голова Верховної Ради Володимир Литвин після відкриття ранкового засідання парламенту оголосив перерву для зборів народних депутатів з приводу розблокування роботи ВР.

Першим на засіданні виступив лідер Народного Руху України Геннадій Удовенко з заявою з нагоди 65-річчя лідера НРУ В'ячеслава Чорновола, що загинув в автокатастрофі у 1999 році.

Після цього у несесійному режимі в залі Верховної Ради почалися збори
депутатів, в ході яких мають виступити представники всіх фракцій. Першим
слово взяв комуніст Адам Мартинюк, який розповів про порушення регламенту при голосуванні 17 грудня 2002 року і повідомив, що опозиція пропонує провести повторне голосування.

Роман Зварич, який виступав від імені "Нашої України", повідомив, що опозиція пропонує проект постанови з трьох пунктів. Перші два – визнати
голосування по створенню тимчасової лічильної комісії та по ротації голів
комітетів "неприйнятними". Третім пунктом опозиція пропонує провести
переголосування щодо звільнення Стельмаха, призначення Тігіпка й анулювання бюджету-2003, ухваленого в другому читанні.

"Це максимум, на що ми можемо піти", - зазначив Зварич.

Олександр Бандурка з "Демініціатив" закликав депутатів "розглянути найбільш болючі" питання щодо податкової, пенсійної реформи. Паралельно більшість і опозиція "по-людськи, по-парламентськи" мають з’ясувати відносини між собою.

Представник "Народовладдя" Сергій Іванов погодився з тим, що для повернення до нормальної роботи парламент має переголосувати рішення 17 грудня.

Валерій Пустовойтенко зазначив, що "треба підтвердити діалог" більшості з опозицією, урядом, адміністрацією президента і главою держави. Проекти постанов щодо розблокування роботи парламенту він запропонував "доопрацювати", ухвалити і перейти до економічних законопроектів.

Лідер БЮТ Юлія Тимошенко запропонувала пропрезидентським фракціям напрацьовані постанови. "Давайте перейдемо Рубікон двох постанов, і створимо більшість у 300 людей, які готові будувати свою країну". Тимошенко також закликала депутатів зуміти уникнути тиску "двох-трьох диктаторів", які, за її словами, зневажливо називають пропрезидентських депутатів "кнопками".

У свою чергу лідер "Нашої України" Віктор Ющенко також закликав
проголосувати за дві постанові. "Що ще треба, щоб вийти з глухого кута? Шановні
друзі, або знімаємо памперси і прийдемо до здорового політичного рішення…Або буде те, що сталося в п'ятницю: арештований директор "Ленінської кузні", який 40 років був директором підприємста. 40 років! Причина одна: дай покази проти Порошенка".

У залі перебуває близько половини народних депутатів, а також прем'єр Віктор Янукович. У президії за дотриманням часу, відведеного на виступи, слідкує спікер Володимир Литвин, передає кореспондент УП.

У вівторок Верховна Рада України планувала ухвалити рішення по законопроекту про внесення змін у закон про протидію легалізації коштів, отриманих злочинних шляхом.

Крім того, очікувалося ухвалення рішення по законопроектах, що були внесені урядом, які спрямовані на поповнення дохідної частини бюджету.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News