Більшості ні до чого вирішувати "політичні чвари" опозиції. Вона збирає підписи

Вівторок, 24 грудня 2002, 12:19
Представники парламентської більшості закликають опозицію продовжити законодавчу роботу, а проблеми політичного конфлікту вирішувати паралельно.

Зокрема, представник фракції партія Промисловців і підприємців України і "Трудової України" Микола Оніщук висловив думку, що необхідно визнати існування парламентської більшості і закріпити певні гарантії для представників парламентської меншості.

Він також запропонував "зробити виняток" для голосування по бюджету. "Більше рішень з голосування не приймати, створити робочу групу з узгодження документа, яким будуть визначені гарантії для меншості", - відзначив він.

Оніщук також висловився за голосування фракціями, а не окремими депутатами. "Тоді можна допустити переголосування. Іншого шляху для розв'язання проблеми я не бачу", - підкреслив депутат.

Представник фракції "Регіони України" Іван Бастрига зазначив, що його фракція "готова піти на поступки, однак треба припинити політичні чвари". Він також підтримав Оніщука у плані голосування фракціями.

У свою чергу лідер фракції НДП Валерій Пустовойтенко також закликав продовжити діалог між "дев'яткою" фракцій й опозиційною четвіркою. Пустовойтенко запропонував оголосити перерву й роботі парламенту, доопрацювавши відповідну постанову, проголосувати їх для того, щоб "вийти на нормальну роботу" і, зокрема, прийняти законопроекти, внесені урядом, направлені на поповнення прибуткової частини бюджету.

Лідер депутатської групи "Народний вибір" Микола Гапочка запропонував для налагодження нормальної роботи парламенту підписати декілька угод між представниками більшості і представниками опозиції.

Зокрема, закріпити у відповідних угодах положення, які забезпечують нормальну роботу голови Верховної Ради України. З його слів, можна закріпити норму про те, що якщо народний депутат України у ході сесійного засідання знаходиться у президії і заходить за спину голови Верховної Ради України, усувати його від участі у пленарному засіданні на 3-5 пленарних засідання.

Крім того, закріпити норму, згідно з якою у випадку якщо голова комітету відмовляється виступати з того чи іншого питання у парламенті, такого голову комітету знімають.

Також фракція СДПУ(О) зібрала підписи всіх своїх тридцяти дев'яти членів, які письмово підтверджують результати голосування 17 грудня. Про це у ході засідання депутатів Верховної Ради у вівторок заявив лідер фракції Леонід Кравчук. Зі слів Кравчука, фракція готова передати ці підписи будь-якій комісії. Зі слів депутата, "природа опозиції така, що вона знаходиться на вістрі боротьби", і цю боротьбу припинити неможливо.

У той же час, на його думку, "боротьба може бути конструктивною і неконструктивною, цивілізованою і нецивілізованою". Лідер фракції СДПУ(О) закликав всіх до того, щоб боротьба залишалася боротьбою, але "не заважайте ухвалювати закони".

Він також підкреслив, що не хоче того, щоб проблеми парламенту безпосередньо пов'язували з проблемами України. У той же час, на думку Кравчука, проблеми є і їх необхідно вирішувати. Саме проблеми парламенту, на його думку, привели до того, що Верховна Рада не змогла проголосувати поправки до закону про протидію відмиванню "брудних" грошей, і стосовно України були введені санкції.

Звертаючись до фракції "Наша Україна", Кравчук підкреслив: "Ваше ставлення до СДПУ(О), ваше несприйняття фракції є однією з причин того, що ми не змогли створити парламентську більшість за участю "Нашої України", налагодити діалог в парламенті".

Він також підкреслив, що "стосовно нулів маленьких або великих, то сама людина собі цей нуль ставить", відповідаючи на зроблену раніше заяву Ющенка.

Раніше у ході виступу на засіданні народних депутатів у вівторок лідер "Нашої України" Віктор Ющенко, говорячи про ситуацію, яка склалася у парламенті, сказав: "Литвин (спікер парламенту) озвучив той компроміс, який вже дав відповідь майже всім крім СДПУ і маленький нуль".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування