Кучма розповів анекдот про Вовочку, де порівняв депутатів із пособниками фашистів

Середа, 25 грудня 2002, 14:56
Президент Леонід Кучма прохолодно вітає перемир'я між більшістю та опозицією, досягнуте у вівторок у Верховній Раді.

"Хлопати в ладоші щодо вчорашніх подій абсолютно не варто. Але краще поганий мир, ніж війна. Я радий, що вчора війна ця закінчилася. Якщо це правда", - сказав Кучма на прес-конференції у середу.

Він повідомив, що "даром" Україні санкції FATF не пройдуть. "Якщо хтось думає, що сьогодні ми прийняли [доповнення до закону про запобігання відмиванню грошей], а США завтра відмінять [санкції], то [такого не буде]. На собі відчують це наші виробники".

Кучма також розкритикував політичну безвідповідальність депутатів. "Чого багато хто хоче іти до парламенту? Бо відповідальності немає ніякої. А політична зрілість виборців? Вони голосують на слух. Прізвище сподобалося – вони голосують. А не дивляться в суть – що ця політична сила принесла за свою попередню участь у роботі парламенту".

Продовжуючи тему безвідповідальності депутатів, Кучма розповів: "Це мені щось нагадує шкільний анекдот. Учителька на уроці після Великої вітчизняної війни питає у дівчини: "Олена, чим ти допомагала батьківщині під час війни?" "Я, там, з мамою варежки в'язала і солдатам на фронт відправляла". Друга дівчина ще щось… Вовочка руку тягне: "А я солдатам снаряди і патрони підносив". "Та ти що? І що вони казали?", - питає вчителька. "Йа-Йа, Вальдемаре, зер гут", - каже Вовочка. От так і на дещо можна подивится в нашому парламенті", - зазначив Кучма.

"Тому давайте подивимося, щоб те, що вони задекларували, було правдою, а не черговим ходом. Подивимося, як вони голосуватимуть, коли мова ітиме про конкретні речі", - сказав він про досягнутий у вівторок компроміс.

Кучма також зазначив, що "без сумніву, у демократичній країні повинна бути опозиція". Але вона має бути "цивілізованою" і дотримуватися правового поля, додав він. "На жаль, такої опозиції у нас немає".

Президент сказав, що за час конфліктів у парламенті Україна несе "політичні, економічні та моральні втрати".

Він також скептично поставився до можливості переформування більшості та входження до неї "Нашої України": "Вісім місяців пройшло з початку роботи парламенту – не змогли домовитися. Я десяток разів зустрічався з Віктором Андрійовичем і пропонував… Але коли мова йде мовою ультиматумів…"

***

Кучма також відкинув припущення, що запропоновані ним політичні реформи не реалізовуються. За його словами, над підготовкою законопроектів "працюють всі інституції".

В той же час він закликав провести реформу до президентських виборів: "Якщо забаримося і не проведем політичну реформу до президентських виборів, то взагалі ми її ніколи не проведемо".

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування