Піскун та Троянди

Середа, 25 грудня 2002, 16:55
"СДПУ(О) підтримувала Піскуна, коли його кандидатуру було висунуто на генерального прокурора, і ми йому довіряємо", так сказав у вівторок оточений журналістами провідний есдек Григорій Суркіс. Навіть більше, відповідаючи на питання, він зазначив, що проти генпрокурора його фракція "ніякі підписи" не збирає.

Утім, відповідно до документа, який отримала нещодавно УП, група народних депутатів у кількості 36 осіб (серед яких Григорій Суркіс та ще 26 членів його фракції), звертаються до голови Верховної Ради з проханням винести на розгляд парламенту ініціативу щодо "призначення комісії з числа народних депутатів для проведення депутатського розслідування фактів умисних порушень Конституції України, закону України "Про статус народного депутата України", Кримінально-процесуального кодексу України, Закону України "Про прокуратуру" Генеральним прокурором України Піскуном С.М. з метою приховування злочинів".

Звернення ініційовано тим самим Анатолієм Льовіним, про якого Суркіс у середу повідомив, що по ньому "є кримінальна справа". Депутат, як з'ясувалося, протягом уже півроку звертався до Піскуна з мотивованими заявами та зверненнями "про скоєння протягом 2001-2002 років ряду злочинів службовими особами податкової адміністрації та міліції
відносно конкретної групи підприємств та їхніх керівників" (на загал їх – 50 штук). Утім, там на них ніяк не відреагували, тому депутати змушені звертатися до спікера з відповідним проханням.

Але народних обранців турбує не лише відсутність зворотнього зв'язку з Генпрокуратурою: "із метою приховування злочинів, згідно з інформацією Льовіна А.І., Генеральним прокурором України Піскуном С.М. втягнуто в зумисно незаконні дії, які також мають ознаки кримінальних діянь, і велику групу підлеглих службових осіб Генеральної прокуратури України, прокуратур м. Києва та Київської області".

До документа додається проект постанови Верховної Ради та грубезний том (з 477 сторінок) заяв та Звернень Льовіна.

Підписанти – в більшості своїй есдеки. Крім них – троє з "Демократичних ініціатив" (Людмила Давидова, Микола Колісник та екс-генпрокурор Михайло Потебенько), двоє з "Народовладдя" (Кирило Поліщук та Орест Климпуш), один з НДП (Леонід Каденюк) та троє "нашоукраїнців" (Юрій Кармазін, Едуард Матвійчук та Тарас Чорновіл).

Відповідно до напису від руки, підписи збиралися 25 та 26 листопада.

Уперше про цей документ повідомило "Дзеркало тижня" ще півтора тижні тому. У матеріалі "Ми, що нижче підписалися" Юлія Мостова висловила припущення, що підписи есдеків є свідченням погіршення відносин між Віктором Медведчуком та Святославом Піскуном: "масові автографи есдеків можуть пояснюватися як бажанням підтримати свого колегу по фракції, так і прагненням підсилити позиції свого лідера — Віктора Медведчука, чиї шорсткі відносини з генеральним прокурором спостерігаються не перший місяць".

Цікаво, що Кучма в середу не дуже активно захищав Піскуна. На питання про парламентське невдоволення його діяльністю президент відповів: "Хто, коли, при яких обставинах буде задоволений роботою прокурора? Якщо прокурор десь принциповість проявляє, то відразу всі засоби опозиційні підіймаються на щит. Я не хочу робити оцінок роботі Генеральної прокуратури. Я не займаюся… Я краще вас попрошу більше про це писати й давати думки з цього приводу. І я буду читати й буду писати на ваших публікаціях відповідні доручення".

А зараз – до вашої уваги власне документ, про існування якого пан Суркіс якимось чином забув.

Голові Верховної Ради України

ЛИТВИНУ В.М.

Верховна Рада України
м. Київ, вул, Грушевського, 5

Група народних депутатів України

Верховна Рада України
м. Київ, вул. Грушевського, 5

ЗВЕРНЕННЯ

Шановний Володимире Михайловичу!


Нам, групі народних депутатів України стало відомо про факти порушення Конституції України, закону України "Про статус народного депутата України", Кримінально-процесуального кодексу України, Закону України "Про прокуратуру" Генеральним прокурором України Піскуном С.М.

Генеральний прокурор України Піскун С.М. є вищою посадовою особою, яка призначається на посаду за згодою Верховної Ради України.

Народний депутат України Льовін А.І. інформував нас, групу депутатів, що в період з 25.06.2002 року по 06.11.2002 року він звернувся на ім'я Генерального прокурора Піскуна С.М, з мотивованими заявами та Зверненнями про скоєння протягом 2001-2002 років ряду злочинів службовими особами податкової адміністрації та міліції відносно конкретної групи підприємств та їхніх керівників.

Згідно з інформацією народного депутата України Льовіна А.І., в порушення вимог діючого законодавства ці заяви в Генеральній прокуратурі України зумисно не були зареєстровані як заяви про скоєння злочинів, по них не проведено належної перевірки, в порушення закону не винесено відповідної постанови про порушення кримінальної справи чи про відмову в порушенні щодо вказаних у заявах конкретних службових осіб.

Згідно з інформацією народного депутата України Льовіна Л.І., Генеральним прокурором України Піскуном С.М. з метою приховування фактів злочинів, (вказаних у його заявах та Зверненнях як народного депутата) учинено зумисно незаконні дії, які мають явні ознаки кримінальних діянь.

Крім цього, із метою приховування злочинів, згідно з інформацією Льовіна А.І., Генеральним прокурором України Піскуном С.М. втягнуто в зумисно незаконні дії, які також мають ознаки кримінальних діянь, і велику групу підлеглих службових осіб Генеральної прокуратури України, прокуратур м. Києва та Київської області.

На підтвердження свої письмової інформації відносно зумисно незаконних дій Генерального прокурора України Піскуна С.М. по приховуванню злочинів, народним депутатом України Льовіним А.І. нам, групі народних депутатів, надано відповідні матеріали.

З урахуванням викладеного на підставі ст.ст. 85 (п. 15), 122
Конституції України, ст, 1 1 (п. 11) Закону України "Про статус народного
депутата України", Глави 8.4 (ст.ст. 8.4.1.-8.4.4.) Верховної Ради України звертаємося до Вас про:

винесення на розгляд засідання депутатів Верховної Ради України даного Звернення (ініціативи) групи депутатів для винесення Постанови Верховної Ради України про призначення комісії з числа народних депутатів для проведення депутатського розслідування фактів умисних порушень Конституції України, закону України "Про статус народного депутата України", Кримінально-процесуального кодексу України, Закону України "Про прокуратуру" Генеральним прокурором України Піскуном С.М. із метою приховування злочинів.

Кандидатури народних депутатів до складу цієї депутатської комісії будуть запропоновані додатково.

25-26.11. 2002 р.

 
 
Народні депутати України:

1. Льовін Анатолій Іванович
2. Кравчук Леонід Макарович
3. Мельничук Валентин Васильович
4. Мазуренко Володимир Іванович
5. Дубицький В'ячеслав Володимирович
6. Писарчук Петро Іванович
7. Суркіс Григорій Михайлович
8. Гайдош Іштван Ференцович
9. Блохін Олег Володимирович
10. Кузьменко Петро Павлович
11. Воюш Володимир Дмитрович
]2. Заєць Володимир Володимирович
13. Руденко Геннадій Борисович
14. Пісоцький Микола Федорович
15. Плужніков Ігор Олександрович
16. Немировський Олег Анатолійович
17. Шепетін Володимир Леонідович
18. Лісін Микола Павлович
19. Рябіка Володимир Леонідович
20. Папієв Михайло Миколайович
23. Сухий Ярослав Михайлович
22. Писаренко Анатолій Григорович
23. Андресюк Борис Павлович
24. Лукашук Олег Григорович
25. 3аплатинський Володимир Михайлович
26. Прошкуратова Тамара Сергіївна
27. Колісник Микола Дмитрович
28. Потебенько Михайло Олексійович
29. Давидова Людмила Іванівна
30. Поліщук Кирило Анатолійович
31. Каденюк Леонід Костянтинович
32. Климпуш Орест Дмитрович
ЗЗ. Нечипорук Володимир Павлович
34. Кармазін Юрій Анатолійович
35. Матвійчук Едуард Леонідович
36. Чорновіл Тарас В'ячеславович

 
 
рукою

Додано:
1. Список 36 народних депутатів України, які підписали дане Звернення (ініціативу) – на 1 арк.
2. Проект Постанови Верховної ради України - на 1 арк.
3. Перелік копій 50 заяв та Звернень народного депутата України Льовіна А.І. – на 6 арк.
4. Копії 50 заяв та Звернень народного депутата України Льовіна А.І. – на 477 арк. (в одному томі), згідно з переліком

П О С Т А Н О В А

Верховної Ради України (проект)


Про призначення та проведення депутатського розслідування фактів зумисних порушень Генеральним прокурором України Піскуном С.М. Конституції України, вимог діючого законодавства з метою приховування злочинів групи службових осіб


Верховна Рада України, розглянувши ініціативу групи народних депутатів України (в кількості 36 депутатів) про призначення та проведення депутатського розслідування фактів зумисних порушень Конституції України, закону України "Про статус народного депутата України", Кримінально-процесуального кодексу України, Закону України "Про прокуратуру" Генеральним прокурором України Піскуном С.М. з метою приховування злочинів групи службових осіб, вказаних у заявах та Зверненнях народного депутата України Льовіна А.І. на ім'я Генерального прокурора України,

на підставі ст. ст. 8.4.1., 8.4.2., 8.4.3. Регламенту Верховної Ради
України, --

Постановила:

1. Призначити комісію з числа народних депутатів України,
представлених депутатськими фракціями та групами (згідно з додатком), для проведення депутатського розслідування фактів зумисних порушень Конституції України, закону України "Про статус народного депутата України", Кримінально-процесуального кодексу України, Закону України "Про прокуратуру" Генеральним прокурором України Піскуном С.М. із метою приховування злочинів групи службових осіб.

2. За результатами проведеного розслідування призначеній комісії народних депутатів України підготувати мотивований висновок, який довести до відома Верховної Ради України для відповідного обговорення й затвердження.

Голова
Верховної ради України Литвин В.М.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування