Кравчук про проституцію, розбірки та дитячий садок у парламенті

Четвер, 26 грудня 2002, 10:33
Після розблокування роботи парламенту у вівторок дуже голосно про невдоволення тим, як почали розвиватися події у Верховній Раді, говорив лідер есдеків Леонід Кравчук. Екс-президент ще тоді заявив, що депутатів з його фракції "кинули", що самі народні обранці-есдеки відтепер голосуватимуть, як їм заманеться, і що більшості більше не буде.

У четверговому числі газети "День" Кравчук з притаманним йому красномовством докладніше виклав свою позицію.

Про скасування перерозподілу портфелів у комітетах, яке підтримали деякі фракції з більшості:

"Коли ми утворювали більшість, були певні домовленості. Якщо ці домовленості порушуються, це називається дуже просто — політична проституція".

Про мінливість Володимира Литвина та те, як парламентом керують з адміністрації президента:

"Я не звинувачую Володимира Литвина в тому, що вчора [у вівторок - УП] він вчинив саме так. Але він мав виявити свою позицію дещо раніше, хоча б iз місяць тому. Тобто він повинен був сказати офіційно, чесно і відкрито, — я проти такої більшості, проти перерозподілу комітетів, проти того, щоб адміністрація президента керувала більшістю [sic!], і я не буду підписувати жодних угод, в тому числі й політичних. От це була б справжня позиція. Я б тоді знав, що наш спікер має власну точку зору.

Якщо ж він і не тут, і не там, мені це не зрозуміло. Навіщо, в такому разі, він пішов на підписання політичної угоди? Володимир Литвин стверджує, що ним керують iз Банкової. В такому разі йому слід було б сходити туди напередодні та відкрито сказати президенту Леоніду Кучмі, з яким він, як відомо, довгий час працював пліч-о-пліч, і підтримку якого він весь час декларує, — я проти цього! Я не можу діяти таким чином, виходячи з таких-то конкретних аргументів. Що йому заважало це зробити?

Пан Литвин чотири рази поставив на голосування одну й ту ж саму постанову. Це означає — одне порушення регламенту змінено іншим грубим порушенням. Якщо спікер був не згодний із голосуванням бюлетенями, треба було відразу сказати — я за голосування в сесійній залі. Чому ж тоді голова Верховної Ради підписав прийняті 17 грудня постанови, якщо вважав, що вони прийняті з порушенням? Не потрібно було підписувати, і не було б тоді проблеми — не підписану постанову можна було б переголосувати. Однак він в той же день підписав прийняте та направив їх за відповідними адресами. А тепер їх хоче скасувати. Але це ж нагадує дитячий садок".

"Голова Верховної Ради тепер має іншу конфігурацію сил. Він отримав той варіант постанови, який він сам хотів і який завізувала "четвірка". Нехай тепер збирає вже не дев’ять фракцій, а всі тринадцять, скликає узгоджувальну раду та спробує домовитися".

Якщо продовжити тему соціал-демократичних "наїздів" на Литвина, то варто згадати сюжет, що у середу пройшов у новинах на 1+1. В ньому, зокрема, наводився анекдот про помічника фашистів Вовочку, що його розповів журналістам Леонід Кучма. А в підводці автори сюжету прямо зазначили, що президент натякав на спікера Володимира Литвина.

Про подальшу долю більшості, "пригинання" депутатів у фракції СДПУ (О) та телефонне право Азарова:

"Можу сказати лише одне, — сьогодні поняття "дев’ятка" вже немає. Я офіційно залишив її засідання, бо не збираюся бути "хлопчиком для биття". "Ми не порушуємо питання про вихід із більшості. Ми просто констатуємо, що її, більшості, вже немає. Вже все розвалено. То яка ж потреба ще звідкись виходити?"

"Про яку більшість може йти мова? Я, наприклад, не можу сьогодні гарантувати, що фракція СДПУ(О) буде голосувати так, як їй скажуть. Я не маю ні морального, ні політичного права "пригинати" своїх депутатів до якогось пропонованого більшістю рішення. Тому що їх морально образили. Образили спікер та ті фракції більшості, які цього вівторка проголосували "за". Образили ті, хто давав директиви так голосувати. Мені, наприклад, відомо, що Микола Азаров телефонував у фракцію "Європейський вибір" та радив підтримати варіант таємного голосування. Найцікавіше те, що система до таємного голосування готова не була, і всім стало відомо, яка фракція більшості скільки голосів дала всупереч домовленостям".

Про тих, хто примусив частину більшовиків 24 грудня передумати

"Депутати не змінили думки. Їх схилили це зробити. А схилили ті, хто думав, що вже все вирішено. Мовляв — уряд є, все поділено, тепер давайте, хлопці, тисніть кнопки, як ми вам скажемо. Але цього не буде".

Про дії "лицарів червоної троянди"

"На найближчий час нашою тактикою буде вільне плавання".

Про підсумки цієї парламентської сесії

"Немає підсумків. Маємо лише "розбірки" та "печери".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News