Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тігіпко йде з депутатів та комерційних банкірів. І відмовляється від участі у президенських виборів?

Четвер, 26 грудня 2002, 13:23
Народний депутат Сергій Тігіпко направив у Верховну Раду заяву про складання із себе депутатських повноважень у зв'язку з обранням головою Національного банку України.

Як заявив Тігіпко на прес-конференції в Києві в четвер, він просить розглянути своє прохання якнайшвидше.

Глава Нацбанку також повідомив, що він вийде з партії "Трудова Україна". За його словами, виконуючим обов'язки глави фракції поки обраний народний депутат Ігор Шаров, а питання лідера партії буде вирішене після святкових канікул.

Він підкреслив, що з його приходом "політизації НБУ не буде".

Крім того Тігіпко заявив, що у зв'язку з призначенням главою НБУ він продасть свою частку в банках ТАС-Інвестбанк і ТАС-Коммерцбанк, а свої частки в інших підприємствах передасть в управління відомої іноземної управляючої компанії, "що не викликає підозр".

Коментуючи наміри опозиції і надалі оскаржувати легітимність його обрання на посаду голови НБУ, Тігіпко сказав, що він не має жодних сумнівів у законності свого перебування на тій керівній посаді. На посаді голови НБУ Сергій Тігіпко хотів би пропрацювати принаймні відведений законом термін, тобто 5 років. Наступні вибори президента України відбудуться через 2 роки.

***

Швидких змін у курсовій політиці Національного банку України не буде, пообіцяв Тігіпко, коментуючи слова президента України Леоніда про завищений курс гривні, сказані напередодні.

За його словами, Нацбанк має намір найближчим часом провести серію дискусій з цього питання, зокрема, з УСПП і главами комерційних банків. "У будь-якому випадку, до свят нічого змінювати не будемо", -- сказав він.

Тігіпко відзначив, що нинішня курсова політика Нацбанку, незважаючи на її критику, довела свою ефективність. Він також додав, що у випадку відмови НБУ від валютних інтервенцій курс гривні був би ще вищим.

Глава Нацбанку позитивно оцінив закладений у розрахунках держбюджету-2003 середньорічний курс на наступний рік 5,48 грн./$1, додавши, що для України здійсненним є також рівень інфляції 3-5% на рік.

"Ми дуже добре пам'ятаємо основні задачі НБУ -і гривня залишатиметься стабільною", - завірив Тігіпко.

Крім того, за його словами, Національний банк України не буде повертатися до обговорення можливості купівлі облігацій "Газ України", тому що правління банку раніше вже ухвалило рішення і визначило, що така операція не придатна для Нацбанку.

Тігіпко повідомив, що в середу зустрічався з головою правління національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України" Юрієм Бойком, якому виклали позицію НБУ. "Ми практично закрили тему облігацій "Газу України", - прокоментував підсумки цієї зустрічі глава Нацбанку.

Він також відзначив, що такі цінні папери у випадку покупки комерційними банками повинні резервуватися. "Їх ніяк не можна віднести до надійних цінних паперів. Ця операція не буде вигідною для комерційних банків", - підкреслив Тігіпко.

Інтерфакс-Україна, Українська служба Бі-бі-сі

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...