Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Кольчуги" були тільки приводом для США, вважає Тарасюк

Четвер, 26 грудня 2002, 16:40
Основною причиною погіршення відносин між Україною і США є не скандал з "Кольчугами", а поведінка української влади всередині країни протягом 2002 року, вважає голова комітету Верховної Ради з питань євроінтеграції, екс-міністр закордонних справ Борис Тарасюк.

На його думку, в 2003 році скандал з "Кольчугами" поступово "пригасатиме". Як вважає Тарасюк, в наступному році для України є реальними два сценарії зовнішньої політики.

"Якщо нічого не зміниться у поведінці української влади, це може загрожувати ускладненням, якщо взагалі не заморожуванням стосунків із міжнародними фінансовими установами й США. Це також загрожує відстороненням від процесів розширення ЄС", - зазначив Тарасюк в інтерв'ю журналістам.

Тарасюк вважає, що цей сценарій є реальним у випадку, якщо влада не почне демократичні перетворення. За цих умов на Україну також "чекає фундаментальна здача національних інтересів у відносинах з Росією". Прикладом цього він назвав створення україно-російського газового консорціуму.

"Другий сценарій можливий при зміні поведінки влади. Якщо вона схаменеться, якщо будуть зміцнені інституції демократії, встановлено правову державу, зміцнено свободу ЗМІ, тоді можна сподіватися на покращення відносин з ЄС, НАТО та США. Але для цього треба або зміна влади, або її поведінки".

Тарасюк також не вважає, що у міжнародних провалах 2002 року винна дипломатія України. "Вона вимушена була реагувати на поведінку президента і його команди", - сказав він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування