Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Волинцю роблять операцію. Міліція каже, він просто "впав на стільці"

П'ятниця, 27 грудня 2002, 10:56
Прокуратура Києва порушила кримінальну справу для розслідування інциденту з побиттям народного депутата Михайла Волинця (фракція БЮТ). Про це з парламентської трибуни повідомив в.о. генерального прокурора Олександр Медведько.

За його словами, справу порушено, оскільки дослідча перевірка не дозволила встановити істину в інциденті з побиттям Волинця.

"У Волинця встановлені наступні тілесні ушкодження: закрита травма грудей, забій грудної клітки справа, забій в області лівого ременного суглоба", - сказав Медведько.

За словами представника Генпрокуратури, у телефонній розмові Волинець повідомив, що ушкодження спричинив "невідомий працівник міліції", завдавши удари рукою. Водночас опитані працівники міліції стверджують, що ушкодження не спричиняли. "Пояснюють, що, можливо, Волинець, отримав травми, впавши на стільці", - зазначив в.о. генпрокурора.

Медведько також зазначив, що на проглянутому правоохоронцями відео немає моменту побиття Волинця. Немає також і того, як він впав на стілець. Є лише момент, як під час бійки в суді "летить стілець".

Також Міністр внутрішніх справ Юрій Смірнов наказав провести службову перевірку і почати провадження у справі про інцидент з Волинцем. Про це, виступаючи у парламенті, повідомив перший заступник держсекретаря МВС Михайло Корнієнко. З його слів, матеріали вже передані до Генпрокуратури.

Зі слів Корнієнка, вже опитано більше 100 причетних до цієї справи осіб. Він зазначив, що судовий процес у Голосіївському місцевому суді "носив політичне забарвлення". При цьому Корнієнко додав, що, передбачаючи зростання напруження під час слухання справи, головуючий попросив посилити захист учасників процесу і забезпечити охорону правопорядку. 25 грудня під час слухання справи у залі суду знаходилося приблизно 170 учасників процесу.

Заступник держсекретаря підкреслив, що при оголошенні вироку атмосфера у суді "почала нагнітатися". Один з підсудних заявив про намір підпалити себе, і саме ця акція, на думку Корнієнка, дала поштовх до порушення правопорядку.

З його слів, працівники охорони втрутилися у події, щоб не допустити самогубства. Присутній на засіданні студент національного педінституту імені Драгоманова кинув стільцем у бік суддів, і тільки своєчасне реагування міліції попередило можливість травми і порушення правопорядку.

Працівники охорони спробували вивести правопорушника із залу, чому спробував перешкоджати народний депутат Волинець. За свідченням опитаних, він
"перескакував по стільцях" вздовж стіни, намагаючись зашкодити виведенню студента із залу суду. У цей момент один зі стільців провалився і Волинець впав, що і стало причиною отриманих травм. Зі слів Корнієнка, міліція спробувала надати Волинцю допомогу, проте він від неї відмовився.

Відповідаючи на питання народних депутатів, Корнієнко підкреслив, що події 25 грудня - "це, безумовно, була спланована акція".

В свою чергу Юлія Тимошенко повідомила, що "у даний момент Волинець перебуває на операційному столі", оскільки нанесені йому травми зачіпають внутрішні органи.

Також фракція Тимошенко збирає підписи під зверненням до Верховного суду з проханням переглянути факти грубої поведінки представників Голосіївського місцевого суду.

Зі слів Тимошенко, вирок був винесений за старим Кримінальним кодексом, була порушена таємниця дорадчої кімнати суду, не заслуховувалося свідчення свідків захисту, а тільки представників МВС. Вона зажадала повторно заслухати інформацію МВС і генпрокуратури про хід розслідування цього інциденту.

Інцидент з побиттям Волинця сталася в середу після оголошення вироку членам УНА-УНСО, що брали участь у подіях 9 березня.

Як напередодні розповів журналістам Олександр Турчинов, бійка сталася після того, як один із засуджених під час зачитування вироку зробив спробу самоспалення. "На ньому був светер, він засунув під нього папери по справі і підпалив. Люди кинулися до клітки із засудженими, із засади вискочило осіб 30 "Беркута", почалася потасовка. Хтось кинув у прокурорів стілець, "Беркут" схопив якогось хлопця і потягнув його бити. За нього заступився Волинець, "беркутівці" схопили і його".

Інтерфакс-Україна, Українська правда

Читайте також:

Тимошенко бойкотує парламент після того, як "Беркут" зламав
ребра


УНСОВЦІ ОТРИМАЛИ ВІД 2 ДО 5 РОКІВ. Суд закінчився СПРОБОЮ самоспалення і бійкою

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування