Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Уряд Януковича тільки погіршить кризу в Україні - Commerzbank

П'ятниця, 27 грудня 2002, 12:58
Аналітики німецького Commerzbank знизили прогноз росту ВВП України у 2003 році з 5% до 3%.

Як повідомляється у квартальному аналітичному звіті Commerzbank про стан ринків Європи і Південної Африки, які тільки розвиваються (Emerging Europe & South Africa Quarterly Economic Report), причинами погіршення прогнозу є політична ситуація у країні і зниження ефективності внутрішньої економічної політики.

Commerzbank відзначає, що зміна уряду може зупинити політичну кризу у країні. Разом з тим банк вважає, що "якість економічної політики значно погіршилася під керівництвом Анатолія Кінаха, а новий уряд, швидше за все, продовжить цей же курс".

На думку аналітиків банку, у результаті зміни уряду й укладання договору про співробітництво між Кабінетом Міністрів і парламентських фракцій, що формують більшість, "Кучма не став сильнішим, але, швидше за все, одержав те, чого прагнув".

Як пояснює Commerzbank, "Кучма поділився владою і приніс у жертву попередній уряд, щоб упевнитися у тому, що він може залишити свою посаду у 2004 році, уникнувши процедури імпічменту або юридичних переслідувань за убивство опозиційного журналіста".

У міжнародних економічних відносинах, на думку аналітиків банку, Україна "явно зблизилася з Росією", після того як США обвинуватили Леоніда Кучму у продажі "Кольчуг" Іраку. Разом з тим Commerzbank підкреслює: "Противага економічної залежності від Росії може бути знайдена тільки на Заході".

Також аналітики Commerzbank прогнозують інфляцію у 2003 році в Україні на рівні 6%. Основними причинами такого прогнозу аналітики банку називають стрімке зростання грошової маси у країні, погіршення динаміки експортних операцій, а також ризик підвищення цін на комунальні і транспортні послуги.

"Рано чи пізно уряд зустрінеться з необхідністю дерегулювання цін на комунальні і транспортні послуги, що викликає інфляцію", - відзначає Commerzbank. Банк також вважає, що "зберегти низьку інфляцію можна доти, доки гривня залишається стабільною", однак існує "ризик, що зростаюча пропозиція коштів може викликати девальвацію гривні".

На думку Commerzbank, курс гривні стосовно долара до кінця 2003 року складе 5,7 грн./$1. "Величезний ріст грошової пропозиції, особливо в останні місяці, у підсумку вплине на обмінний курс", - відзначає Commerzbank.

Крім того, аналітики банку очікують від Національного банку України змін у валютно-курсовій політиці, спрямованих на "повернення помірної інфляції". Commerzbank також відзначає, що "уповільнений експорт дає аргументи уряду, що часто вимагає девальвації в підтримку експортерів".

Кабінет Міністрів України при розробці проекту держбюджету-2003 для повторного другого читання поліпшив прогноз середньорічного курсу гривні у 2003 році з 5,57 до 5,48 грн./$1. З початку поточного року офіційний курс гривні знизився на 0,64% - до 5,3324 грн./$1. Офіційний курс на 27 грудня - 5,3324 грн./$1.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування