Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

СПРАВА ПРОТИ КУЧМИ ПОРУШЕНА НЕЗАКОННО

П'ятниця, 27 грудня 2002, 14:44
Судова палата з кримінальних справ і Військова судова колегія Верховного суду України на спільному засіданні у п'ятницю визнали незаконною постанову судді Апеляційного суду Києва Юрія Василенка про порушення кримінальної справи стосовно президента Леоніда Кучми.

Про це агентству "Інтерфакс-Україна" повідомили у прес-службі Верховного суду.

Розглянувши клопотання заступника Генерального прокурора Віктора Кудрявцева про скасування постанов Василенка, "суд дійшов висновку, що при рішенні цієї справи суддя апеляційного суду допустив істотні порушення вимог Конституції України і кримінально-процесуального законодавства, і вийшов за межі наданих йому законом повноважень", йдеться у повідомленні.

"Суд визнав згадані постанови незаконними, відмінив їх, а заяву, що стала мотивом для порушення кримінальної справи, направив за призначенням - Генеральному прокурору України", - повідомили у прес-службі ВР.

Як повідомлялось, Василенко виніс дві постанови про порушення кримінальних справ відносно Кучми. Перша постанова, згідно з якою Кучма звинувачується у ряді злочинів, у тому числі зловживанні службовим становищем, посяганні на життя державного діяча, перешкоджанні професійній діяльності журналістів, була винесена 15 жовтня 2002 року. Генпрокуратура назвала постанову Василенка незаконною і попросила її відмінити.

Другу постанову Василенко виніс 13 листопада у зв'язку з тим, що президент не підписав закони про Кабінет Міністрів і тимчасові слідчі комісії Верховної Ради, які, "повинен був підписати у п'ятиденний термін".

22 жовтня Верховний суд України зняв з розгляду касаційну справу про порушення кримінальної справи стосовно президента країни Леоніда Кучми і постановив повернути її до Апеляційного суду Києва для виконання вимог Кримінально-процесуального кодексу.

У кінці листопада Вища рада юстиції України, за пропозицією свого члена Валерія Євдокимова відкрила виробництво стосовно судді Василенка у зв'язку з порушенням присяги судді. Євдокимов вважає, що Василенко, винісши постанови про порушення кримінальних справ відносно президента України Леоніда Кучми, порушив чинне законодавство.

Після перевірки ВСЮ повинна прийняти рішення або про закриття даного провадження стосовно Василенка, або про внесення до Верховної Ради пропозиції про звільнення його з посади.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування