Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Нестор Шуфрич: СДПУ(О) не програла. Це до більшості приєдналися ще три фракції: "Наша Україна", СПУ та БЮТ

П'ятниця, 27 грудня 2002, 15:40
Парламентська більшість, похована напередодні лідером фракції СДПУ(О) Леонідом Кравчуком, виявилася… живою. Принаймні, так вважає інший член СДПУ(О), надзвичайно активний останнім часом, амбіційний Нестор Шуфрич.

В інтерв'ю "Українській правді" Шуфрич по суті показує, в чому будуть публічні аргументи соціал-демократів після їх поразок протягом цього тижня. Звучить, наче "темник" читаєш. Отже, це не СДПУ(О) зазнало фіаско. Це більшість, навпаки, приросла ще 150 (!) депутатами. Це опозиціонери виступили на підтримку уряду, призначеного Кучмою. Сигнал такий: все під нашим контролем, пане президенте.

Шуфрич визнає: "зрада" була. При цьому він настільки часто згадує Азарова, що стає зрозуміло, на кого Медведчук накликатиме гнів Кучми. Хоча, судіть про все самі.


- Все ж таки, що з більшістю, існує вона чи ні? З табору соціал-демократів лунають різні оцінки цього.

- Давайте підійдемо до цього питання формально. Ніхто про вихід з більшості не заявляв. Сьогодні 237 народних депутатів України є членами більшості. Але я переконаний, що сьогодні більшість не тільки існує, а вона збільшилася. Адже після вчорашнього голосування щодо бюджету до більшості приєдналися ще три фракції Верховної Ради. Це "Наша Україна", СПУ та Блок Юлії Тимошенко.

Підтримавши головний закон України на наступний рік, ці три фракції склали свої опозиційні претензії і не мають права принаймні протягом року висувати якісь економічні претензії до виконавчої гілки влади. Без їх голосів бюджету не було б: ви бачили, що комуністи не дали голоси, об'єднані соціал-демократи мають дуже серйозні зауваження до бюджету, а саме – щодо підняття мінімальної зарплати.

Адже тільки мільярд гривень з восьми додаткових мільярдів, на який збільшився бюджет, буде спрямований на підвищення зарплати. І то, це забезпечить лише вирівнювання щодо показників інфляції. Запланованого двократного або хоча б 50% підвищення зарплати не відбудеться. І до цього прямо причетні блок "Наша Україна", СПУ і БЮТ.

Я завжди говорив, що "Наша Україна" вичікує час, коли буде найзручніше торгуватися з владою. Вона дочекалася свого зіркового часу. І якщо вони не могли домовитися з президентом України, то вони домовилися з міністром фінансів. Мабуть, у пана Азарова аргументів було набагато більше. І сьогодні існує дуже цікава ситуація: дев'ятка, яка нікуди не розійшлася, плюс Азаров-Ющенко, Азаров-Тимошенко, Азаров-Мороз.

Я це вітаю, адже це сприятиме подальшій конструктивній праці. Єдине: у січні ми вимагатимемо перегляду бюджету, щоб зробити його більш соціальним. Він соціальний з точки зору підтримки шахтарів, що теж добре. Але ці вісім мільярдів ми могли поділити інакше. Вчора ми прийняли бюджет заради бюджету. Це більше нагадувало роздачу слонів.

- Чому СДПУ(О) вчора не додало 18 голосів при голосуванні за бюджет?

- Я ж саме і говорю, що у нас були два серйозних зауваження. Перше - стосовно зарплат, друге - дефіцит бюджету.

- Чому ж тоді ви дали половину голосів? Треба було взагалі не голосувати.

- Зверніть увагу, що члени політбюро СДПУ(О) у своїй більшості проголосували проти. Мажоритарники, які збираються у майбутньому спілкуватися з міністерством фінансів, очікують, що обіцянки уряду будуть виконані. Ми не блокували це голосування.

- З приводу більшості: чому лідер фракції СДПУ(О) Леонід Кравчук говорить, що більшості немає? Протягом останніх трьох днів він заявляв про це разів десять.

- Леонід Макарович дуже емоційна, порядна людина, він не терпить зради. Сьогоднішня більшість – це український партизанський загін, де є свій командир, є партизани, але є і зрадник. Це відбулося, адже СДПУ(О) стояли на тій позиції, що нам безумовно треба переглянути питання про перерозподіл комітетів. Але це треба було робити відкрито, коли напроти були б представники меншості. На жаль, представниками фракції "Європейський вибір" це було зроблено підкилимно. Це є відкрита зрада.

- Як же ви можете жити у більшості, де є зрадники?

- Ми можемо говорити про розвал більшості після того, як про це буде оголошено. Мені шкода, що дев'ятка не зібралася після голосування по бюджету, після голосування 24 грудня [коли були анульовано перерозподіл комітетів]. Але я переконаний, що на першій зустрічі це буде головним предметом для обговорення.

- До речі, коли були останні збори лідерів "дев'ятки"?

- Останній раз – 23 грудня, і у них була виважена позиція: треба проводити переговори з меншістю, в тому числі щодо перегляду питання перерозподілу комітетів. Але в жодному випадку не піддавати ревізії вже прийняті рішення. У вівторок відбулося інше.

- Поясніть, чому ви говорите, що у більшості зараз 12 фракцій? Адже "дев'ятка" пов'язана разом з урядом. Ці три фракції в уряді не представлені, тому вони не можуть бути в більшості?

- Я сказав, що де-факто вони в більшості. Формально це не відбулося.

- Це можливо?

- Чому ні? Вони підтримали уряд, підтримали всіх міністрів, яких було призначено указом президента України Леонідом Даниловичем Кучмою. Я хочу підкреслити, що Блок Юлії Тимошенко, Соціалістична партія і "Наша Україна" підтримали прем'єра і міністрів, які були призначені указом президента.

- А ви не думаєте, що це було голосування з метою: показати, що роль соціал-демократів у більшості може бути і не домінуючою? Що її можна применшити?

- Та ми це вітаємо. Ми ніколи не претендували на жодну домінанту. Ми були одними з дев'яти членів більшості.

- Але Медведчук є автором цієї більшості…

- Ну, хочу нагадати, що Віктор Володимирович Медведчук сьогодні не є народним депутатом України. Але його причетність до обрання голови Верховної Ради, я думаю, ніхто не применшує. І якби не Віктор Володимирович Медведчук, ніколи б ми не набрали тоді 226 голосів.

Але це історія. Сьогодні Медведчук, я переконаний, можливо, вболівав, але в жодному разі не втручався у діяльність Верховної Ради. Позиція президента - потрібен уряд і більшість, яка б його підтримала. І мені дуже приємно, що до цієї тези врешті решт прислухалися "Наша Україна", БЮТ і СПУ. Це факт, який не можна заперечити. Про це свідчать голосування не тільки по бюджету, а і по іншим урядовим законам.

- Але голосування по бюджету називають поразкою СДПУ(О), які фактично були усунуті від впливу на рішення, які ухвалює більшість?

- Як ми були усунені? Ми голосували.

- Ви втратили "золоту акцію".

- Безумовно, при складі більшості 237 депутатів наші 39 голосів плюс голос віце-спікера Зінченка – це "золота акція". Але я за те, щоб у більшості було понад 300 голосів. І це відбулося, і це я вітаю.

- Добре. Тоді чи не слід створити нову більшість і знову перерозподілити посади в уряді?

- Ми не будемо виступати ні проти чого. Ми підтримаємо будь-яке рішення більшості як члени більшості. Але сьогодні така конструкція збалансована: дев'ятка має своїх представників в уряді, а трійка - в комітетах Верховної Ради. Це теж нормально і демократично.

- Скажіть, чи обговорювалася на стадії підготовки перерозподілу комітетів можливість усунення Литвина з посади спікера?

- Ніколи. За Литвина голосували 226 голосів, які потім створили більшість. До якої, де-факто приєдналися "Наша Україна", СПУ і БЮТ. Треба бути послідовними, я сподіваюся, що їх вступ відбудеться і де-юре.

Не треба обманювати людей: якщо ви підтримали уряд, то, будь-ласка, працюйте з ним. І несіть за нього відповідальність. Будемо розглядати програму уряду, і я переконаний, що ми зможемо переконати ці фракції знову проголосувати за уряд. І тим самим підтвердимо, що сьогодні врешті-решт відбулося те, чого об'єднані соціал-демократи завжди хотіли: щоб у парламенті працювала більшість у понад 300 голосів. Адже у нас попереду конституційні зміни.

- Формально у СДПУ(О) не було політичного рішення про підтримку бюджету. Чи не дозволяє це фракції у майбутньому виступити проти уряду? Вже є перший прецедент, коли есдеки пішли в розріз з лінією Януковича.

- Сьогодні ми зробимо все, щоб підтримати ініціативи Віктора Федоровича Януковича. А якщо ми будемо відчувати, що треба якась корекція, ми будемо про це говорити.

- Скажіть, ви не бачите небезпеки нової конфігурації? Адже вісімка без СДПУ(О) може об'єднатися з "Нашою Україною" в нову більшість.

- Я хочу уточнити принцип більшості: до неї запрошують, але з неї не виганяють. Вийти з більшості може тільки фракція, яка припинила існування. Або по бажанню. Іншої мотивації немає.

І якщо навіть створюватиметься нова більшість, у СДПУ(О) завжди буде можливість увійти в більшість. Ніхто ж цього заборонити не може.

- Ініціатори можуть заборонити.

- Якщо хтось буде проти, то наша партія достатньо поважає себе і тому… Але таких прикладів поки не було.

- На іншу тему питання. Ви можете прояснити ситуацію з Сергієм Медведчуком? Чи підтверджуються чутки про його відставку?

- Я не знаю. Знаю єдине, що Сергій Медведчук висококваліфікований фахівець, і підстав для його відставки я не бачу. І не можу підтвердити чутки стосовно нього.

- Останнє питання стосується вашого обрання до парламенту? Розповідають, що це була дивотехнологія, не було жодних листівок по місту, зате була купівля голосів.

- Це неправда. Я зустрівся з 25 тисячами виборців. 130 000 гривень було витрачено на всю PR-кампанію. Це засвідчено в моєму виборчому фонді.

- Кажуть, що ви спеціально створили підприємство під вибори?

- Воно діє вже кілька років, на ньому близько 2 тисяч голів поросят вирощується. І заради одних виборів такі капіталовкладення ніхто не робить. Це підприємство діє і сьогодні, завдання до 2004 року - підняти поголів'я до 5 тисяч. Але це питання менеджерів, зараз я склав з себе всі повноваження у "Черкаській м'ясній компанії".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...