Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Скасування кримінальних справ проти Кучми – порушення Конституції

Субота, 28 грудня 2002, 11:55
"Верховний суд України відмінив рішення по справі Кучми з порушенням Конституції та кримінально-процесуального законодавства України", вважає суддя Юрій Василенко, який виніс постанови про порушення кримінальних справ проти президента Кучми.

"Ніяк по-іншому відмінити винесені мною постанови було в принципі неможливо, бо діючим законодавством не передбачено юридичної можливості їх скасування, і до цього висновку прийшли всі дійсно кваліфіковані та неупереджені юристи", заявив Василенко у коментарі сайту Майдан.org.ua.

Пояснюючи свою думку Василенко зазначив, що "по-перше, у касаційному порядку можуть бути перевірені лише вироки, ухвали і постанови апеляційного суду як суду першої інстанції (ст. 383, пункт 1 КПК України)".

"Постанова про порушення кримінальної справи - це не є рішення суду першої інстанції, оскільки провадження справ у суді першої інстанції передбачено гл.гл. 23, 24, 25, 26, 27, та 28 КПК, тобто, це є розгляд закінченої кримінальної справи у суді першої інстанції, а не постанови про порушення кримінальної справи, винесеної в порядку ст.97 КПК України", наголошує суддя.

Також Василенко нагадує, що "п.2 ст. 383 КПК України передбачає, що у ВС можуть бути перевірені вироки та постанови апеляційного суду, постановлені ним у апеляційному порядку. Винесення постанови про порушення кримінальної справи не є ухваленим в апеляційному порядку".

На підтвердження думки Василенко наводить і третій факт – у касаційному порядку Верховний Суд може розглядати "вироки та постанови районного, міжрайонного судів, військових судів гарнізону, ухвали апеляційного суду, прийняті щодо таких вироків та постанов".

"Таким чином, постанова про порушення кримінальної справи щодо Кучми не належить до категорії справ, які можуть бути розглянуті у ВС у касаційному порядку", заявляє суддя Василенко.

На його думку, "ВС не міг розглядати цю справу у касаційному порядку за жодних обставин, якщо відштовхуватись від діючого законодавства, а не бажання пана Маляренка та суддів, що взяли в цьому участь, зробити новорічний подарунок пану Кучмі та відробити подвійне підвищення зарплатні".

Василенко також зазначив, що "спостерігається разючий контраст у правовій позиції Верховного Суду "при Бойку" та "при Маляренку".

Читайте також:

СПРАВА ПРОТИ КУЧМИ ПОРУШЕНА НЕЗАКОННО

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування