Кучма прибрав до рук українські горілку і цигарки. Зате хоче продати нафту

Субота, 28 грудня 2002, 13:46
Президент України Кучма підписав указ про введення державної монополії у сфері тютюнової і лікеро-горілчаної промисловості. Про це він повідомив журналістам на прес-конференції у Чернігові у суботу, представляючи нового губернатора.

"Я підписав указ, можна сказати, про державну монополію на тютюнову і лікеро-горілчану продукцію. Будемо наводити порядок", - сказав президент, зазначивши, що "мова йде про мільярди втрачених державних коштів". Він не уточнив, які конкретно заходи передбачені указом і з якого часу вони вводяться.

Кучма зазначив, що цей указ, пройшовши чиновників, "прийшов до мене нульовим й адміністрація його повністю відпрацьовувала". "Є, за що боротися тим, хто не хотів, щоб він (указ) побачив світ", - сказав Кучма.

На прес-конференції після зустрічі, відповідаючи на питання журналістів, президент закликав, "не думати, що передбачається одержавлення" підприємств, що виготовляють тютюнову і вино-горілчану продукцію.

Цей указ означає, що "держава тримає руку на пульсі, щоб не було того сурогату, який є, щоб тисячі тонн спирту не йшли на "парфюмерію", наліво", - сказав Кучма.

Також Кучма заявив, що вважає доцільною приватизацію відкритого акціонерного товариства "Укрнафта". "Я би виставив "Укрнафту" на приватизацію повністю", - сказав він і нагадав, що вже приватизований 41% "Укрнафти", відзначивши при цьому, що бюджет за приватизацію цієї частки "нічого практично не отримав".

"Доти, доки це державний пакет акцій, там багато буде дірок, з яких державні гроші потечуть в інші руки", - відзначив він. Разом з тим Кучма зазначив, що з прийняттям рішення поспіху не буде. "З бухти-барахти ми не будемо цього робити", - сказав він.

Як повідомлялося, зі слів прем'єра Віктора Януковича, уряд України направить пропозицію про продаж контрольного пакету акцій, що контролюється державою ВАТ "Укрнафта" у розмірі 50%+1 акція на розгляд Верховної Ради, якщо визнає доцільним рішення про його приватизацію.

ФДМ на початку грудня завізував проект постанови Кабінету Міністрів про продаж 50% акцій ВАТ "Укрнафта", переданих "Нафтогазу України".
Найбільша українська нафтодобувна компанія ВАТ "Укрнафта" у січні-вересні скоротила чистий прибуток на 58,7% порівняно з аналогічним періодом минулого року - до 309,5 млн. грн. Її річний об'єм видобутку нафти – близько 3 млн. тонн.

У власності групи компаній, чиї інтереси представляють УкрСіббанк і ПриватБанк, знаходиться близько 42% акцій ВАТ.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування