Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Погляд з Німеччини: 2002 – рік, втрачений для України

Субота, 28 грудня 2002, 17:50
Німецькі оглядачі негативно оцінюють політичний розвиток України в році, що минає. На думку політолога з Кельна Герхарда Сімона, за цей час колишня радянська республіка замість того, щоб наблизитися до Європи, ще більше віддалилася від неї. "В Україні не достатньо розвивається парламентаризм та демократія і це не може сприяти її зближенню із Заходом", - аналізує експерт.

Герхард Сімон нагадав, що під час виборів до Верховної Ради люди продемонстрували своє прагнення до змін, але українська політична еліта буквально перекрутила результати голосування на свій лад.

"Поки що, на жаль, не може бути й мови про політичні реформи в Україні", - зауважив експерт. Водночас Герхард Сімон наголосив, що українській опозиції досі не вдалося позбутися хронічної хвороби, а саме - відсутності єдності в її лавах. На думку німецького експерта, через це організовані восени протести так і не сприяли позитивним змінам в політичному житті країни. Герхард Сімон зазначив, що до внутрішніх проблем України цього року додалися ще й серйозні помилки та непорозуміння в зовнішній політиці:

"Серйозної поразки Кучма зазнав через втрату свого найважливішого зовнішньополітичного партнера, а саме Сполучених Штатів. Хоча в минулому США теж не підтримували Кучму, але тоді вони значною мірою мирилися з ним", - вважає Герхард Сімон.

Однак тепер внаслідок скандалу навколо можливого продажу Іраку радарної системи "Кольчуга" Вашингтон та Лондон скептично налаштовані до нинішнього українського керівництва. На думку аналітика з Кельна, український президент не дістав додаткових пунктів й завдяки тому, що він, незважаючи на відсутність запрошення, все ж таки з’явився на празькому саміті НАТО.

Як зауважив Герхард Сімон, сьогодні цілком можна говорити про міжнародну ізоляцію Києва. Отже, ані зовнішня, ані внутрішня політика України не спонукають до того, щоб 2002-го року підбивати позитивні підсумки політичного розвитку цієї країни, - вважає німецький політолог Герхард Сімон.

Українська служба радіо "Свобода"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування