Листівка від президента

Неділя, 29 грудня 2002, 15:32
Леонід Кучма прийшов перед Новим роком у кожну українську родину. Не чекали? Не збиралися проводжати старий рік під голос, що вічно ковтає закінчення? Але якщо Ви мали намір вимкнути телевізор або зменшити звук, забудьте: влада завдала запобіжного удару – у кожну поштову скриньку України в передсвяткові дні приходять похмурі листівки з підписом "щиро Ваш, Леонід Кучма".

Нам в "Українській правді" спочатку було навіть весело. Ще б пак, адже гарант Конституції побажав УП "успіхів у всіх починаннях, творчої наснаги у роботі". Спасибі, Леонід Данилович, не підкачаємо!

А потім прокинувся інтерес, оскільки аналогічні вітальні листівки, як виявилося, з'явилися в поштових скриньках знайомих, знайомих знайомих, знайомих знайомих знайомих і т.д. Зворушливо, що президент не забув нікого. Але навіщо? Адже в гаранта є свої 5 хвилин телевізійного ефіру перед самим Новим роком. Невже лише для того, щоб не залишити без тепла і турботи всіх тих, хто зустрічатиме 2003-й без телевізора?

А скільки коштував країні передноворічний порив Кучми? У рамках підтримки ініціативи про прозорість влади, ми вирішили провести невелике розслідування. Як вдалося з'ясувати, поширенням президентських листівок "у кожну скриньку" займається "Укрпошта". При цьому, як повідомили наші джерела, що побажали залишитися неназваними, на безкоштовній основі. Тираж - 18 мільйонів (!) екземплярів.

Зазвичай при великих тиражах собівартість друку однієї листівки складає від 4 до 17 копійок. Оскільки президентське поздоровлення – двустороннє, можна припустити, що копійок 10 така листівка точно коштує. Отже тільки друк тиражу поздоровлень президента міг обійтися в суму під 2 мільйони гривень. Оскільки на листівках немає вихідних даних друкарні, довідатися точно неможливо.

Однак при розрахунку вартості виробництва листівок враховується також і робота художника – автора листівки. Тому при замовленні ексклюзивних поздоровлень звичайними смертними їхня вартість збільшується до 30-40 центів за штуку. У такому випадку ціна президентського тиражу виросла б до 5-6 мільйонів доларів. Правда, цілком можливо, що, як і "Укрпошта", анонімний художник (копірайт якого на листівці відсутній – невже малював сам Леонід Данилович?) працював на благо батьківщини винятково на громадських засадах.

Утім, з огляду на похмурий зовнішній вигляд, неякісний друк (букви "пливуть" від простого дотику) і досить банальний текст листівки, складно уявити, що хтось "вбехав" у неї 6 мільйонів доларів.

В адміністрації президента ми не змогли знайти правильної людини, яка б змогла розповісти про те, як готувалася розсилка. Чиновники переводили стрілки. Однак у недавньому інтерв'ю партійному органу СДПУ (О) "Нашій газеті +" від 20 грудня, новий перший зам Медведчука Юрій Загородній розповів про те, що перед Новим роком кожна родина одержить вітальну листівку з підписом Леоніда Кучми. "Листівки вже замовлені, їх будуть розсилати через пошту", сказав він. Але чому безкоштовно?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News