Жир не віддає записи Мельниченка?

П'ятниця, 10 січня 2003, 13:19
Незрозуміла ситуація склалася навколо головних речових доказів, які вказують на причетність Кучми до вбивства Георгія Гонгадзе. Протягом тривалого часу комісія Григорія Омельченка не може отримати оригінали записів та диктофон Мельниченка, які досі перебувають у колишнього голови Олександра Жира.

8 січня 2003 до Жира звернулася мама Георгія Леся Гонгадзе з проханням повернути в комісію оригінали записів та записуючий пристрій. У свою чергу Омельченко має передати їх на експертизу до урядової структури США.

Раніше Омельченко заявляв, що через адвоката Миколи Мельниченка домовився з офіційними представниками США про проведення фоноскопічної експертизи аудіорозмов щодо Георгія. "Щоб мати ще один доказ у справі Гонгадзе, було вирішено звернутися до державних установ США", - зазначив депутат.

Епопея з поверненням оригіналів записів та диктофону триває вже досить довго. Як зазначив Омельченко, у Жира вони опинилися "на зберіганні" після того, як компанія Брюса Кеніга "Бек-Тек" провела дослідження епізодів по Гонгадзе і підтвердила їх автентичність.

"Ті матеріали, які були надані Кенігу, вони перебувають під моїм контролем", - зазначив у п'ятницю Олександр Жир, відповідаючи на питання УП про те, чи наявні у нього й досі ці речові докази. Він відмовився уточнити, що значить формулювання "під моїм контролем".

Олександр Жир був головою комісії по справі Гонгадзе Верховної Ради минулого скликання. Однак у березні 2002 він не переобрався до парламенту. Жир спробував ще раз на довиборах влітку, однак його зняли з перегонів за добу до дня голосування. Зараз він має статус залученого експерта комісії. Але чіпи та диктофон не повертає.

Місяць тому, 9 грудня Мельниченко звернувся в комісію Омельченка з проханням забезпечити офіційну передачу зроблених ним записів для експертизи до державних органів США. Цього не сталося.

За даними УП, комісія намагається отримати від Жира ці речові докази вже ледь не чотири місяці. У відповідь чує тільки обіцянки.

Як зазначив в інтерв'ю УП Григорій Омельченко, з клопотанням до Жира зверталися Мирослава та Леся Гонгадзе. Також до колишнього голови було направлено листа комісії, яка своїм рішенням просила повернути оригінали записів та диктофон. "Він пообіцяв це зробити", - сказав Омельченко. Водночас він категорично відмовився коментувати, чи є якась домовленість по строках.

"Я мав розмову з Жиром, він зараз перебуває не в Києві. Я йому сказав про звернення, він пообіцяв повернути", - зазначив Омельченко. Можливо, до розв'язки це питання наблизиться у понеділок. За деякою інформацією, це остання спроба для Жира переконати, що він не хитрує.

В свою чергу Олександр Жир сказав, що "сприятиме всім можливим експертизам і діям, які допоможуть встановити істину в цьому та інших питаннях". "Все, що необхідно для проведення експертизи, мною буде зроблено". Жир також сказав, що не бачив звернень до нього комісії та родичів Георгія Гогадзе.

На питання, коли оригінали записів і диктофон будуть повернені у комісію, Жир зазначив: "Всі матеріали будуть надані експертам з метою забезпечення їх збереження". Як зазначив Григорій Омельченко, комісія ще не отримувала офіційної відповіді Мін'юсту США щодо проведення експертизи плівок Мельниченка з епізодів щодо Георгія Гонгадзе.

На припущення УП, що він взагалі не надаватиме комісії наявні матеріали, Жир заявив, що "має підстави поводитися саме так". Деталі обіцяв розповісти пізніше в інтерв'ю "Українській правді". Він також зазначив, що всі свої подальші дії пов'язує з розглядом у комісії одного неоприлюдненого звернення Мельниченка, яке його дуже розлютило.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування